Pohdinta ja pähkintäFutisNHL:ssä on havahduttu ongelmaan. Aivotärähdykset ovat yleistyneet voimakkaasti, eivätkä ne ole säästäneet tähtipelaajiakaan. Ongelma on siis se, että bisnes kärsii.

Veikkaajan Taalaliigavarvas-kolumneja kirjoittava kirjeenvaihtaja Rantanen ennakoi jääkiekon muuttuvan tulevaisuudessa neljän kenttäpelaajan peliksi.

Miltä näyttää jalkapallo? Voiko sen evoluutiota ennakoida?

Jalkapallossa tilaa on enemmän, muta niin on myös ukkoja kentällä. Vauhti ja otteet ovat kovia, ja loukkaantumiset yleisiä. Päävammoista saa lukea myös jalkapalloaviiseista. Gattusomaisia riehujia vastaan suojina ei ole kuin kurjat läpyskät säärissä.

Poikkeuksiakin löytyy. Nyt jo uransa lopettanutta Huuhkajien luottotopparia Hannu Tihistä, Internazionalen puolustajaa Christian Chivua ja Chelsean maalivahtia Peter Cechiä yhdistää pari asiaa. Pelikentillä kärsitty vakava päävamma. Kallonmurtuma. Ja sitä seurannut kypärän käyttö kentällä.

En viittaa kypärällä moppitukkaan tai lätkäkaukaloista tuttuun jofaan, vaan ihan oikeaan kypärään. Hieman pesiskentiltä tutun näköiseen pehmustettuun kuuppasuojaan.

Nyrkkeilijöillä on tietääkseni havaittu urheilu-uran jälkeen normaaliväestöä enemmän erilaisia aivovammoja ja muistihäiriöitä. Tutkimustulos ei yllätä. Täytyyhän jatkuvasta päähän lyömisestä jotain seurata.

Mutta onko tilanne sama jalkapalloilijoilla?

Muistelen hämärästi lukeneeni tutkimuksen myös siitä, miten pitkän avauspallon puskeminen vastaa nyrkillä päähän lyömistä. Noin aivojen näkökulmasta. Ne kun hölskähtävät iskun voimasta joka kerta, enemmän tai vähemmän.

Jokainen voi tehdä päässälaskua siitä, miten monta kertaa 30 vuotta futista pelannut on ehtinyt puskea palloa. Missä kunnossa aivot ovat ”kun olen kuusvitonen”, kuten beatlet lauloivat?

Onko alzheimer tai dementia yleisempää futaajien keskuudessa mitä verrokkiväestössä? Vai meneekö unohtelu vain hataran koulupohjan piikkiin? ”Ei se muistanut mitään nuorempanakaan. Huoltajat sen tavaroista huolehtivat silloinkin.”

En tiedä missä määrin edellä mainittujen kolmen muskettisoturin käyttämillä kypärillä voidaan vaikuttaa ja ehkäistä päähän tulevien iskujen vaikutuksia. Hannu Tihisen kaltaisen fiksun miehen puolesta toivon pelkkää hyvää.

En silti ylläty, jos kymmenen vuoden päästä kolumnisti Rantasen jalkapallopuolen kollega ennustaa tulevaisuudessa kaikille pelaajille kypäriä. Ei siitä niin mahdottomasti ole aikaa, kun änärissäkin kohellettiin ilman jofia.

***

British Journal of Sports Medicine julkaisi vuonna 2007 Göteborgin yliopistossa (Sahlgrenska Academy) tehdyn tutkimuksen, jonka perusteella puskeminen ei aiheuta aivovammoja. Hyvä niin. Aikaisemmissa tutkimuksissa tosin on epäilty toista.

Linkit:
Chronic traumatic brain injury in professional soccer players (Neurology, marraskuu 1997)
Heading the Ball in Soccer: What's the Risk of Brain Injury? (The Physician and Sportsmedicine, marraskuu 1998)
Heading a Soccer Ball Does Not Cause Brain Damage, Study Suggests (Science Daily, 16.9.2007)