Pohdinta ja pähkintäMiksi televisiossa näytetään viihteeksi naamioitua ohjelmaa, joka vastaa koulukiusaamista? "Tähtenä" huuliaan töröttää tuimailmeinen upporikas ukko, joka kiusaa omasta suojatyöpaikastaan käsin nuoria aikuisia. Mikä meitä katsojia oikein vaivaa?

Kiusaaminen on pahan mielen aiheuttamista, joka on tahallista, toistuvaa ja kohdistuu suhteellisen puolustuskyvyttömään henkilöön. Koulukiusaajien arveltiin aiemmin kärsivän huonosta itsetunnosta. Sittemmin syyksi on esitetty enemmän kiusaajien pätemisen tarvetta. Monille sivustakatsojille ja osallistujille kiusaaminen voi olla ajanvietettä.

Kuulostaako tutulta? Eikö siinä ole Donald Trumpin Diilin (The Apprentice) synopsis pähkinänkuoressa?

Donald Trump syntyi kultalusikka suussa upporikkaaseen sukuun. Isällä oli Wikipedian mukaan noin 200 miljoonan dollarin omaisuus, joka suureksi osaksi siirtyi hänen lapsilleen ja muodosti Donald Trumpin omaisuuden perustan.

Pikku Donald tuskin jakoi yritteliäästi paikallislehtiä naapurien postiluukkuihin. Epäilen myös vahvasti, ettei hän käynyt opiskeluaikana siivoamassa hotellihuoneita tai hakenut kesätöihin kaupungille saadakseen kasaan opiskelurahoja.

Itse asiassa nuorella Donaldilla oli jos jonkinmoista ongelmaa koulussa, ja vanhemmat lähettivät hänet New Yorkin kadettikouluun pojan ollessa 13-vuotias. Ajatuksena oli, että hän voisi ns. suunnata runsasta energiaansa rakentavalla tavalla. Voin vain kuvitella, miten epävarma teini-ikäinen imi sieltä itseensä henkilöstöjohtamisen pettämättömiä taitoja.

Donald siirtyi Pennsylvanian yliopisto-opintojen loppuvaiheessa työelämään, yllätys, yllätys, isän firmaan. Mieleen tulee sarjakuva B. Virtasen Oy Firma Ab:n johtaja Hynälän nuoruuden muistelut. Hän oli toiminut lähettipoikana puoli päivää, kunnes isä oli nostanut pojan johtokunnan jäseneksi. "Se oli kova koulu nuorelle miehelle", muisteli johtaja Hynälä sarjakuvassa.

Donaldin elämä ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Itse asiassa laajentunut kiinteistökehitystoiminta johti hänet 90-luvulla kasautuviin velkoihin. Velkakierre sai Trumpin liiketoiminnan ajautumaan konkurssiin, ja rahoittajat sekä osakkeenomistajat menettivät satoja miljoonia dollareita. "The Donald" oli myös lähellä henkilökohtaista konkurssia, mutta onnistui hoitamaan suuren osan 900 miljoonan dollarin (sic!) veloistaan.

Tuollaisen taustan jälkeen luulisi, ettei miehellä olisi tarvetta, saati varaa, ärhennellä yritteliäille Diiliin osallistuville nuorille aikuisille? Mutta, mutta. Sen sijaan itsetietoinen äijä äkseeraa ympärillään pari klassista kiusaajan kaveria, joita ukko pompottaa mennen tullen.

Vastassa hänellä on joukko nuoria, joiden ei sallita televisioviihteen nimissä perustella mielipiteitään, ja joiden tehtävänä on nuoleskella ja puukottaa joukkuekavereitaan selkään. Toiset eivät uskalla puolustaa yhtä kiusaamisen kohteeksi valittua, koska he pelkäävät liikaa vallanpitäjänä heiluvaa kiusaajaa.

"Lopeta ajoissa, tosikko!" kuulen huudon Hornankattilan katsomosta. "Kyse on televisioviihteestä! Etkä sinä sitä paitsi ole edes katsonut sarjaa varttia pidempään. Annetaan katsojille sitä mitä he haluavat!"

Niin, haluammeko me todella katsoa tällaista viihdettä?

Tiedän minkä jakson olisin halunnut nähdä Donaldin henkilökohtaisesta Diilistä. Valitettavasti sellaista jaksoa ei koskaan kirjoitettu.

Mietin miten tyylikkäästi, rauhallisesti ja itsevarman voittajan elkein nuori Donald olisi käsitellyt isänsä ytimekkäät sanat: "Donald, jäät perinnöttä!"

Linkit:
Donald Trump (Wikipedia, englanniksi)
Diili