Virtuaalimaailmassa huuteleminen on jäänyt viime viikkoina, jopa kuukausina, kolumnien suhteen aika hiljaiseksi. Selityksiä ei ole, eikä niitä tosin tarvitakaan. Kuvaavaa on, että tästäkin harrastuksesta voi toki itselleen luoda mörön, joka koputtelee takaraivoon kysellen "milloin olet viimeksi päivittänyt verkkosivujasi?"

Lomalle lähtemisestäkin voi kokea stressiä. Ainakin sellaisesta lehdissä kirjoitellaan. Vielä ei ole itseä moinen murhe kohdannut, pikemminkin perin löyhien lomasuunnitelmien vuoksi on tullut aika jopa hetkittäin hieman pitkäksi. Kenties sitä saisikin kehiteltyä itselleen lomastressin siitä, ettei ole olevinaan tekemistä?

Täällä kotimaassa pysyttelevälle lomalaiselle ovat kesäsäät aika lailla lomanviettoon vaikuttava epävarmuustekijä. Idioottivarmaa rusketusta hakevien kannattaakin suunnata Välimeren suuntaan, mutta muuten sanoisin täällä voivan toteuttaa itseään siinä missä muuallakin. Jopa kaupungissa voi viettää mainiota kesää. Samppalinnan maauimalassa pötköttäminen, Kupittaan puistoalueilla lukeminen, torilla pyöriminen ja ympäri härmää pyörällä polkeminen ovat erinomaisia tapoja viettää kesäistä päivää vaikka omin nokin. Ja tähän mennessä ovat säätkin suosineet satunnaista polkupyörämatkailijaa.

Huonompien säiden tummentaessa taivaan ei kannata silloinkaan vaipua murheen alhoon. Avaa tietokone, ja pelaa kuin henkesi edestä. Kaiva esiin vanhat videolle vuoden aikana tallentuneet ohjelmat tai tee rynnäkkö videovuokraamoon ja katso pääsi pehmeäksi televisiota. Tai vielä parempaa: ota kainaloon se kirja, jonka kanssa olit suuntaamassa puistoon ja käperrykin sohvalle viltin, limsan ja herkkujen kera.

Parasta ajanviettoa on luonnollisesti ystävien kanssa remuaminen. Peräti harmillista on vain, mikäli lomat sattuvat kovin eri aikoihin, tai eri suunnitelmien vuoksi aikataulut menevät pahasti ristiin. Pitäisi varmaan itsekin kallistua opettajan uralle, jotta olisi kesällä pidempään vapaata, ja pystyisi eliminoimaan edellä mainittua uhkaa tehokkaammin. Toisaalta ei ole mukavaa, jos joutuu viettämään kyseisen kaksi ja puoli kuukautta lataamolla, josta voikin sitten palata elokuun puolessa välissä hyvin levänneenä takaisin yläasteelle kasvattajaksi.

Usein lomanvietossakin törmää kysymykseen rahasta, tai pikemminkin sen puutteesta. Eihän raha onnelliseksi tee, mutta kyllä se helpottaa asioita. Tällä hetkellä ajattelen asuntovelkaisena, että olisiko aulista pankin pihteihin hyppäämistä sittenkin pitänyt lykätä. Olisi sitä itsekin mukava huristella junalla pitkin poikin Romaniaa ja Bulgariaa kuten ystäväni Timo ja Lauri. Terveisiä vain sinne Transsilvaniaa halkoville rautateille.

Toisaalta, olisi myös mukavaa saada itsensä siihen kuntoon, että moinen reissaaminen olisi ylipäätään mahdollista. Niin, teloin tosiaan nilkkani jo toukokuun alussa täysin turhassa kuudennen divisioonan hegemoniakamppailussa AFC Campus – KaaPo II, eikä mokoma koipi ole ottanut parantuakseen. Lääkärissä ramppaamisen ainoana positiivisena puolena on mielessä pyörinyt, että eipä tullut maksettua lisenssiä ja sen mukanaan tulevaa vakuutusta turhaan. Kunhan vakuutusyhtiöltä nyt ensin saa maksusitoumuksen. Toisenlaisistakin esimerkeistä on viime viikkoina kirjoiteltu mm. Hesarin mielipideosastolla. Katsotaan nyt, pääseekö sinne magneettikuvaan vai ei. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Tämän täysin turhanpäiväisen kesäkirjoituksen lopuksi otan esiin nettikolumnistien aateliin kuuluvan Aki Riihilahdenkin käyttämän listan suositeltavista kesätoimista sekä vähemmän kannustettavista touhuamisista. Mitä sinun listaasi kuuluu?

Suosittelen:
Kevyen kesälukemisen kanssa puistoon suuntaamista. Viltti, hyvä kirja, auringonpaiste, kenties pullossa virkistävää juomaa. Siinä kaikki mitä rentouttavalta kesäpäivältä voi toivoa. Samalla saa arantzaakin navan seutuville.

Levykauppojen alelaarien kohnaaminen. Tahmaisiin sormiisi voi tarttua vaikka mitä helmiä, pikkurahalla. Erityinen hatunnosto jo muutenkin levynhinnat inhimillisellä tasolla pitävälle JP:lle Hämeenkadulle.

Uudet perunat, maksamakkara, ja kevytkermasta tehty sipuli-tillikastike. Jumalattoman hyvää.

En suosittele:
Itsensä telomista. Ota siis iisisti niin mökin laiturilla kuin jalkapallokentälläkin. Nilkka paksuna ja jäykkänä ei juuri hymyilytä seurata kavereita kirmaamassa pallon perässä.

Kesästressin kehittelemistä. Jos mökillä raataminen ei nappaa, jätä menemättä. Lomalla kuuluu ladata akkuja, ja jokainen tekee sen tavallaan. Huomioi silti lähimmäisesi. Neljättä viikkoa kuistilla kännissä piereskely ei anna akkujesi lataamisesta kovin mairittelevaa kuvaa.