Muistan mainiosti miten eräs ystäväni kirjoitti useampi kuukausi sitten elämänsä olevan nyt entistä parempaa, maailman olevan avoin ja tulevaisuuden kirkas hänen hommattuaan laajakaistayhteyden kotiinsa. Ai jai, nyt lataaminen netistä onnistuu silmän räpäyksessä kun modeemilla kurnuttaminen on enää muisto vain. Kateellisena kuuntelin vierestä herran hehkutusta.

Laajakaistaa eli yhteyttä internetiin on verrattu kyllästymiseen asti väyläksi tiedon valtatielle. Kieltämättä modeemiyhteydellä verkossa liikkuva tuntee vertautuvansa vanhalla Mossella Autobahnilla liikkuvaan. Takaa tulee kaveria liukkaammilla yhteyksillä, vihellellen ohi, jättäen pelkät Pentiumin punaiset perävalot häikäisemään silmiä. Saattaapa ohimenevän vauhti jopa aiheuttaa melkoisia täristyksiä modeemikuskin rattiinkin.

Toisaalta, modeemiyhteydellä liikkuvalla on tietyssä mielessä turvallinen olo. Vauhti on hidas, mutta koneeseen tunkeutuminen ei välttämättä tunnu kaikenmaailman nettirosmoille kaikkein houkuttelevimmalta. Tärkeimmät asiat saa jotenkuten hoidettua eli sähköpostin luettua, ja pikkaisen surffailtuakin. Aivan kuten itäsaksalainen mamma ja pappa saavat ajeltua autollaan maitokauppaan ja takaisin.

Toisaalta turvallisuuden tunne on samalla tavalla valheellinen mitä vanhalla Mossella matkaavalla. Jos paukahtaa, niin huonosti käy. Airbageista ja ASB:stä voi siinä vaiheessa vain haaveilla. Sama taitaa päteä monen modeemikuskin koneeseen.

Virussuojaus ei välttämättä ole kunnossa, sillä monen megatavun päivityspakettien imurointi parin kilon sekuntivauhdilla vie tuskallisen kauan. Vaikka kärsivällisyys ja kukkaro päivitysseikkailuille periksi antaisivatkin, katkeaa yhteys turhan usein kun ohjelma on vielä pelkkä prosenttiosuus monitorin alalaidassa. Palomuuriohjelmista ei välttämättä ole edes kuultu, ja omakohtaiset taidot suojata kone ovat hieman niin ja näin. Allekirjoitan osaksi asian myös omalla kohdallani.

Mielenkiintoinen esimerkki tietoturvan ajankohtaisuudesta tuli moneen kotiin vanhan kunnon paperiesitteen muodossa joitain viikkoja sitten. Monen tahon yhteistyössä tuottama "Joka kodin tietoturvaopas" antaa perustiedot jokamiehelle ja –naiselle.

Kansallisten tietoturvatalkoiden paperiversio aloittaa tosin valistamisen sellaisella suoruudella, että monen konetta käyttämättömän tulevaisuus tulee myös pysymään sähköttömänä. Eihän tuohon helvetinkoneeseen uskalla koskea. Seuraavaksi siihen tuleva virus sairastuttaa minutkin, miettii jokamies.

"Suojaamaton tietokoneesi on internetissä turvassa noin minuutin. Sitten alkaa tapahtua". Aikamoista tekstiä paksulla punaisella fontilla painettuna. Sinänsä hyvä, mutta moisella tuskin saadaan verkkopalveluille lisäkäyttäjiä. Kenties oppaan tuottajina olleilla F-Secure Oyj:llä, Microsoft Oy:llä ja muilla on myös oma lehmä ojassa. Tai mato purkissa.

Asiahan on tärkeä, ja idea hieno. Tapa pelottelemalla tiedottamisesta muistuttaa tosin vanhaa seksuaalivalistusta. Masturbointi sokeuttaa, tai ainakin tekee nuoresta miehestä silkan ihmisraunion. Muistakaa se, pojat! Ja karttakepillä mätkäys sormille muistin teroittamiseksi.

Laajakaistan hinta puhuttaa aina. Eräs Liikenne- ja viestintäministeriön viime vuonna teettämä tutkimus selvitteli sitä, miksi tietty osa väestöstä ei käytä nettiä ja hanki laajakaistaa, tuota onnen tuojaa. Suurimpana yksittäisenä syynä esiin nousi korkea hinta. Ei kai sitä kukaan maksa 40 euroa kuukaudessa siitä, että pääsee maksamaan laskuja netissä. Hyödyn osoittaminen on avainasemassa.

Tämä on helppo todeta myös omalta osalta, sillä tehdessäni laajakaistahintavertailua töissä, alkoivat hinnat ja niiden sisällään pitämä palvelutarjonnan kirjo hirvittää. Millä ihmeellä tavallinen kuluttaja pysyy ajan tasalla? Ei millään, hän vain ostaa kiltisti sieltä, minkä mainoksen sattuu huomaamaan asian ollessa itselle ajankohtainen. Tai sitten pakottaa kakarat jatkamaan modeemilla surffailua, jos sellaisen omistaa. Unohda Petteri ne verkkopelit, kaapissa on Kimble.

Huomattavaa tosin on, että kyllä modeemilla liikkuminenkin maksaa. Aika pian tulee verkossa velttoiltua parilla kympillä kuukaudessa. Ainakin jos yrittää siinä sivussa päivittää käyttöjärjestelmäänsä, virustorjuntaa, palomuuriohjelmaa ja muita ulko-oven lukkoon ja auton varashälyttimeen verrattavaa.

Summa summarum: kannattaako laajakaistan hankinta? Mielipiteitä on monia. Tähän asti olen kokenut pärjääväni ilman, mutta enpä tiedä tulevaisuudesta. Osaksi kiitos lankeaa työlle, jossa tietokoneella saa räplätä riittävästi. Nyt mieli alkaa kuitenkin kallistua hankinnan puolelle. Vähitellen hyöty ja tarve alkaa ajaa kohden laajakaistakauppaa. Tosin töitä tulee tehtyä sen verran kotona, että työnantajaltakin voisi perätä yhteyttä. Tiedä vaikka saisi omankin maailman avoimeksi ja tulevaisuuden kirkkaaksi…