Monille tutulla porttiteorialla perustellaan usein ns. mietojenkin huumeiden vaarallisuutta. Pähkinänkuoressa kyse on siitä, miten mietojen huumeiden kokeilu johtaa enemmän tai vähemmän väistämättä vahvempien aineiden käyttöön.

Sen enempää ottamatta kantaa porttiteorian toimivuuteen tai toimimattomuuteen huumeiden suhteen, mieleen tulee kysyä, päteekö tämä sama jatkumo myös parisuhteeseen? Johtaako esimerkiksi seurustelu ja ikääntyminen lähes aina "aineiden kovenemiseen"? Kiksejä saadakseen täytyykin liukua aina vain syvemmälle parisuhdesuohon?

Parisuhteessahan voidaan havaita tiettyjä vaiheita, joiden osa kokee olevan myös ns. aikuistumista. Todelliseen aikuisuuteen kuuluvat tietyt tunnusmerkit, jotka liittävät sinut osaksi aikuisten maailmaa, siihen suvaitsemattomaan joukkoon, johon kuuluaksesi sinun täytyy olla kuten kaikki muutkin.

Tarkasteltaessa parisuhteen porttiteoriaa on kuitenkin huomattava, että jokaisen parin kohdalla eri vaiheet eivät etene samalla tavalla. Osa hyppää uhkarohkeasti joidenkin vaiheiden yli, tai näkee ne oman parisuhteen kannalta mielekkäämpänä tehdä toisessa järjestyksessä. Moneen parisuhteeseen ne kuitenkin kuuluvat, tavalla tai toisella.

Vaihe 1
Melko usein parisuhde alkaa satunnaisesta tapailusta, joka saattaa syventyä melko nopeastikin ns. seurusteluksi. Toisen osapuolen löytämiseen ei kannata kiinnittää tässä huomiota. Kyseisiä vinkkilistoja ovat kirjahyllyt ja netti pullollaan, ja loppujen lopuksi sattumalla (tai alkoholilla) on asiassa suuri rooli.

Vaihe 2
Seurustelu ei ole kovinkaan kummoista, kunnes päästään toiseen vaiheeseen. "Olemme pari" eli julkinen näyttäytyminen ja ystäville asian toteaminen. Usein aloitteen tähän parisuhdecatwalkille kävelyyn tekee parisuhteen feminiinisempi osapuoli. Porttiteoria ottaa siis ensimmäisen haparoivan askeleensa.

Vaihe 3
Parisuhteen seistessä siis tukevasti jaloillaan kuten antilooppi kymmenen minuutin kuluttua syntymästään on aika vahvistaa tätä vastasyntynyttä. Parhaiten se tapahtuu viemällä oma sydämen valittu esittelykierrokselle vanhempien luo. Tämä perinteisesti Hollywood-komedioidenkin aihe on toisille merkittävämpi tapaus kuin toisille. Varmaa on kuitenkin se, että tilanne on aina enemmän tai vähemmän kiusallinen. "Tuo juippi ei tasan varmaan ole tarpeeksi hyvä meidän tyttärellemme", tai "minun poikanihan ei tuollaisen miestennielijän kynsiin jää".

Erinomainen tilaisuus syventää tätä sukulaisverkostoon tutustumista on raahata tuore puoliso esimerkiksi oman serkun lakkiaisiin, jossa voi sitten ihastella Armi-Kaarinaa teurastajanlakissaan, pikku Teemu-Petterin rippijuhliin tai Fylli-tädin 50-vuotispäiville. Siellä voi sitten suku kysellä kiusaantuneelta tulokkaalta oleelliset tiedot alkaen suvussa esiintyneistä mielenterveysongelmista taustalla olevan rahan määrään asti.

Vaihe 4
Ensimmäinen merkittävä askel ja ajautuminen kohti parisuhteen suonsilmää on muuttaminen saman katon alle. Tyypillisesti esimerkiksi opiskeluaikana kummallakin osapuolella on jonkin sortin luukku olemassa, mutta aikaa vietetään lähinnä jommankumman kämpällä. Jossain vaiheessa kurjuuden maksimointi saa riittää, ja yhteen muuttaminen muuttuu hyväksi ajatukseksi. Alkaa omien ja vieraiden tavaroiden sovittaminen yhteiseen kotiin. Kaksi televisiota, mutta ei yhtään pesukonetta jne. Taas on hyvä hetki juhlia parisuhteen uutta askelta vaikka tupaantuliaisten muodossa!

Vaihe 5
Yhdessä asuvat parit ovat joskus hyvinkin onnellisia, ja mieleen hiipii oman onnellisuuden osoittaminen myös muille. Mikä olisikaan oivempi tapa näyttää maailmalle omaa erinomaisuuttaan parinvalinnassa kuin yhteisten sormusten hankinta!

Kihloihin meno ei tänä päivänä tietenkään useimmille tarkoita samalla tavalla lupausta avioitumisesta mitä aikanaan, mutta symboliarvo on yhä merkittävä.

Usein kihloihin menoa edeltää asiasta vitsailu sekä leikkimielinen kisailu. Ensimmäiset orastavat painostustoimenpiteet toisen osapuolen toimesta näyttäytyvät usein kaupungilla käveltäessä. Korukauppojen kohdilla pysähtely, sormusten haltioitunut tuijottaminen ja ystävien sormusten kovaääninen ihastelu kuuluvat perinteisesti kuvioon.

Mikäli nämä enemmän tai vähemmän hienovaraiset vihjailut eivät tuota toivottua tulosta, saattaa aihe poikia myös meheviä riitoja, jotka usein saavuttavat huippunsa myöhään illalla tai jo puolen yön jälkeen. "Miksi mä oikein olen sun kanssasi, jos sä et halua sitoutua? Nyt mä olen käyttänyt suhun kaikki mun parhaat vuodet, vaikka mä olisin voinut saada jonkun paljon paremmankin!" Kuten huumeiden käyttäjän maailmassa, voi parisuhteessakin joutua kokemaan aikamoisia ristipaineita rakkaan tunnediilerin pistäessä nistiä tiukoille.

Vaihe 6
Kihloihin menohan on suhteen virallistamista parhaimmillaan. Todellisuudessa parisuhteen tasoa mitataan yhä etenevissä määrin yhteisellä omaisuudella. Materialla.

Yhdessä asuessa alkaa nurkkiin väkisinkin kertyä yhtä sun toista tavaraa, joka usein antaa aihetta realismille ja Suomen lainsäädännön ajattelulle. Kenen nimiin auto ostetaan? Entäs asuntolainan ottaminen? Elämässä tuskin tekee juuri suurempia ostoksia kuin oma asunto, ja se jos mikä pistää miettimään. Miten omaisuudenjako tapahtuu jos jotain tapahtuu? Pitäisikö meidän mennä naimisiin?

Vaihe 7
Avioitumisesta voi olla montaa mieltä. Yhdelle se tarkoittaa yhteistä yhdessäololupausta Jumalan silmien edessä, toiselle se on tapa näpäyttää sukulaisia, ja kolmas ajattelee pikemminkin hääjuhlia ystäväporukan sisäisenä kilpavarusteluna, jossa voi osoittaa oman onnellisuuden luomalla kaikkien aikojen juhlat. Joka tapauksessa avioliitto sinänsä ei muuta mitään, mutta antaa pariskunnalle aivan uuden aseman lain edessä.

Usein johonkin näille nurkille ajoittuu myös opintojen loppuminen, haparoivin askelein työelämään siirtyminen sekä mahdollisesti paikkakunnan vaihtuminen. Runsaasti siis stressitekijöitä, jotka ainakin joissain tapauksissa voitaneen hyväksyä selittävinä tekijöinä, lieventävinä asianhaaroina.

Vaihe 8
Ensimmäinen todella elämää muuttava askel otetaan muuttaessa parisuhdetta kaksiosta kolmioksi. Toisin sanoen: lapsen hankinta.

Osalla sitä edeltää pitkäaikainen odotus. Milloin ehkäisypillerien syöminen loppuu? Milloin alkaa ns. yrittäminen? Kuinka kauan kestää, että vastaan tulee ensimmäinen idiootti joka kysyy "kuinka kauan te olette yrittäneet tulla raskaaksi?" Tai vastaavasti, "miten kauan te olette olleet raskaana?" Miten niin me, tietääkseni vain nainen voi olla raskaana. Herranen aika!

Yksi tulee raskaaksi silmäniskusta, toinen joutuu käymään läpi uskomattoman raskaat hedelmällisyyshoidot ennen kohon painumista pinnan alle. Tämä on selvää, eikä mikään taida olla niin perustavanlaatuinen vietti kuin etenkin naisten tarve saada oma jälkeläinen. Onpa joskus mielessä pyörinyt ajatus elämän tarkoituksesta, jonka biologinen vastaus voisi olla lisääntyminen.

Faktahan on, että lapsi muuttaa parisuhteen, joka tietyssä mielessä on usein tarjonnut puoliskoille täydellisen vapauden. Nyt edessä on vastuu jostakusta toisesta, joka todella on riippuvainen sinusta. Et ole enää samanlainen yksilö, olet vanhempi. Isä tai äiti.

Vaihe 9
Perhe-elämä. Lisää lapsia? Arkea, rutiineja, vaippoja, rattaita, pilttejä, potkuhousuja, valvottuja öitä ja kiukuttelua. Aletaan olla parisuhteen koetinkivellä ja aikuisuuden ytimessä.

Miten tästä eteenpäin? Eletäänkö omaa elämää lasten kautta vai vieläkö aikaa löytyy itselle sekä sille toiselle jonka kanssa aikanaan aloitti seurustelun? Vai onko sitä toista enää olemassa, vai oletko sinä joku aivan toinen henkilö?

Vaihe 10
Viimeinen vaihe tarjoaa usein kaksi vaihtoehtoa. Happily ever after tai ero. Todennäköisyys Suomessa taitaa olla aika lähellä fifty-fiftyä. Tai kuten monesti naimisiin mennyt ja eronnut Matti Nykänen on syvällisemmin ymmärtänyt: fifty-sixty.

 

Katso siis peiliin ja arvioi porttiteorian toteutuminen omalla kohdallasi.