Tällaistakin vielä siis löytyy. Musiikkia, joka saa kananlihamittarin kympille, ja paikoittain jopa onnen kyyneleet silmiin.

The Killers: All These Things That I´ve Done

killers.jpgThe Killers on brittiläiseltä kuulostava jenkkiyhtye, josta on kohuttu jo alun toista vuotta. Rumbassa Samuli Knuuti kehui heidän ensisinkkunsa ”Somebody Told Me” maasta taivaisiin, ja myöntää täytyy biisin olevan oikea helmi. Hienosta levystä ”Hot Fuss” erottuu etenkin alkupää loistavana energiaryöppynä, mutta silti nostaisin tunnetumpien kappaleiden sijasta viidentenä lymyävän kappaleen levyn valtiaaksi.

”All These Things That I´ve Done” alkaa beatlesmaisella rauhallisuudella, jossa Brandon Flowersin ääni ja soittamat urut ovat sekoitettavissa noihin Liverpoolin ihmepoikiin. Kaunis alku, mutta jatkoa seuraa…

Kappale tuntuukin olevan eräänlainen juna, joka kiihdyttää vauhtiaan tasaisesti, nostaen nopeuden hurman sille tasolle, että vauhtisokeus yllättää. Sopivasti fraseerattu laulu, jykevä ja jytisevä rytmiryhmä, rullaavat kitarat sekä aavistuksen melankolinen perusvire iskevät kuin nyrkki virkamiehen silmään. Tässä on jo hyvän kappaleen ainekset kasassa, mutta kun yhtäkkiä kahden ja puolen minuutin kohdalla kappale laitetaan poikki, jättäen jäljelle pelkkä paksu kitara, nousevat myös kylmät väreet selkäpiihin.

Kitaran päälle otetaan rauhallinen toteama ”I got soul, but I´m not a soldier”, johon hetken päästä yhtyy huikea gospel-kuoro taustalle sekä kaikki oleelliset soittimet mitä maailma päällään kantaa, niin ollaan aika lähellä taivasta! Praise the Lord! Nasta lautaan, kyynärpää ulos, moottoritie on auki, minä nuori ja kuolematon! Paukuta niitä kannuja poika, soita sitä kitaraa kuin vanha vihtahousu, laula sydämesi kyllyydestä, mutta pidä silmäsi auki! Sanoin on vaikea kuvailla tätä musiikkivallin mukaansa tempaavaa tunnetta, joten suosittelen itse kokeilemaan tätä pakanalle lähes uskonnolliseen kokemukseen verrattavaa herkkua.

Asiaan liittyviä linkkejä:
The Killers