"Mä sanon viimeisen sanani, ja se on Ei", laulaa Maija Vilkkumaa teini-ikäisen äidistä. Minusta on hyvää vauhtia tulossa tämä äiti.

Takana neljä viikkoa vanhempainlomaa eli ns. isän kuukausi. Oppimisprosessi jos mikä. Oppimista on näet tapahtunut eri osapuolilla. Patrik on oppinut ryömimään hurjaa vauhtia, ja minä olen oppinut pelkäämään ja kieltämään vielä entistä enemmän. Jutta on puolestaan opetellut tauon jälkeen töiden tekoa.

Patrikista on tulossa hyvää vauhtia pikkupoika, ja varsinainen sylivauva on jo pulautellut viimeiset kommenttinsa. Nykyään kommunikointiin on tullut selvää puheen harjoittelua, ja kaikki onkin poikkeuksetta "gäkkää" tai "käkkää". Myös kakka.

Mielenkiintoisimmat gäkät meidän taloudessa tuntuvat olevan eteisen pistorasia, olohuoneen videot sekä sähköjohdot. Perimiehisiä kiinnostuksenkohteita jokainen. Varsinaiset lelut eivät niinkään tunnu olevan mistään kotoisin, vaan suuren lelulaatikon kovaääninen paukuttaminen, kolistelu ja kaataminen ovat huippuhienoja kokemuksia. Erityisesti moneen kertaan toistettuna.

Miehekkäät elkeet tuntuvat olevan samoja, joilla Volkswagen aikanaan mainosti GTI Golfiaan. Patrik istua retkottaa vuoroin rennosti kyynärpää eli "luu ulkona" rattaissaan, ja kääntää päätään katu-haukan lailla aina kun ohitsemme pöräyttää kuorma-auto tai moottoripyörä. Toinen huvittava vaihtoehto on mielenosoituksellinen valahtaminen kaikilta teineiltä tuttuun täysin selkärangattomaan asentoon. Ei tietoakaan ryhdikkäästä jäpityksestä kädet polvien päällä…

Isänä röyhistän ylpeänä rintaani, sillä sähköjohtojen lisäksi erilaiset pallot ovat kiehtovia kapistuksia. Erityisesti kyytiä saa pieni koripallo ja jalkapallo. Tietysti ahkerasti katseltujen kuvakirjojen lisäksi. Jutta lienee puolestaan tyytyväinen Lääkärilehtien ahkerasta "lukemisesta". Lehdet todella näyttävät luetuilta. Sivut eivät varsinaisesti ole hiirenkorvalla, vaan pikemminkin jonkin petoeläimen raateleman näköisiä.

Kotimme ei ole ollut mitenkään turvamerkitty, sertifikaatin saanut lapsiperheen koti, vaan pikemminkin sekoitus opiskelija-, parisuhde- ja orastavan keski-ikäisyyden kämppiä. Pöydillä on kaikenlaista alas revittävää ja rikki menevää, verhoihin on helppo tarttua sekä huonekalujen teräviin kulmiin kopautella päätä verisin seurauksin. Orastavia muutoksia on tosin tehty, mutta nekin heikolla menestyksellä. Onnistuimme näet ostamaan ilmeisesti markkinoiden surkeimpia pistorasiansuojia, jotka saa pois yhdeksänkuukautinen epelikin.

Jos kieltäminen ja nosteleminen pois sähköjohtojen ja pistorasioiden kimpusta tuntuukin täyttävän valveillaoloajasta yllättävän paljon, niin klassisella musiikilla on merkillisen rauhoittava vaikutus. Jopa yhdeksänkuukautinen poikamme hiljentyy Albinonin surumielisen Adagio uruille ja jousille parissa. Tämän vuoksi iltapäiviemme soittolistalla ovat erityisesti olleet Pachelbelin Kaanon sekä Händelin, Vivaldin, Bachin, Mozartin ja Beethovenin tunnetuimmat hitit. Erityisesti minun hermojen pitävyyden vuoksi.