Egotripin "Älä koskaan ikinä " –kappaleessa lauletaan: "Hei älä koskaan ikinä muutu, pysy aina tuollaisena kuin nyt oot". Vaikka et olisi bändistä kuullutkaan, niin voinet arvata onko sanoittaja ollut nainen vai mies. Ilman vähäisintäkään naisvihaa tai sovinismia, on minun kovin vaikeata kuvitella edellä mainittua naisen kynästä kirvonneeksi. Eikä tarvitsekaan.

Vaikka minä pyristelenkin Kausteen Mikin sanoitusten tahdossa, niin ympäristö muuttuu. Ajankäyttö muuttuu aiemmin laskemastani (lue "Laatuaika"), ja lopulta minä muutun.

Sain isänpäivän lahjaksi parhaan mahdollisen lahjan: Veikkaajan vuosikerran! Lisäksi kirjekuoressa oli hauska kortti, jossa kaksi karhua(?) on menossa kalareissulle. Lajimääritys on vaikeata taiteilijan ottamien vapauksien vuoksi, sillä elukat muistuttavat etäisesti myös siilejä, tai hiiriä. Ota niistä sitten selvää. Veikeän näköisiä nisäkkäitä joka tapauksessa, sanoisin.

Kortissa luki oikein painettuna "Isän kanssa vietetyt hetket ovat aina laatuaikaa", ja alla oli Jutan nimi ja Patrikin söherrys. Jäin miettimään asiaa, sillä aika tarkkaan vuosi sitten kirjoittamani teksti ajankäytöstäni (muistakin lukea "Laatuaika"!) antoi melko tylyn kuvan lapsen mahduttamisesta omaan elämääni.

Patrik on kuitenkin tullut ja ottanut osansa, ellei enemmänkin, ja laatuajan käsite on joutunut kehittymään. Se ei edelleenkään noudata Bad Boys –elokuvan ajatusta pelkästä vaimon kanssa vietetystä intiimistä ajasta, mutta laatuajan määrä sekä määritelmä on heittänyt häränpyllyä.

Nyttemmin laatuaika voidaan määritellä eräällä tavalla käänteisesti eli poissulkien. Jos aikaisemmin olin sitä mieltä, että lähes kaikki tunnit ovat tavalla tai toisella elämässäni laatuaikaa, niin menneen vuoden perusteella olisin valmis muuttamaan lausuntoani, arvon tuomarit. Kaikki vanhemmuuden ihanuutta aiemmin kokeneet voivat kätkeä hymynsä sinne mihin armeijassa vähemmän kauniisti neuvotaan.

Määritelmä. Laatuaikaa on lähes kaikki työn ulkopuolinen, ja joskus myös töissä vietetty, vapaa-aika, joka EI sisällä väsyneenä pyykkien pesua kuivumaan ripustamisineen sekä viikkaamisineen, tiskaamista, kaupassa käyntiä vaippa- ja lastenruokahyllyjen keskellä, lelujen keräämistä lattioilta, pikkuepelin syöttämistaisteluita sekä sen jälkeistä tuhojen arviointia ja pöydän, pojan ja vaatteiden putsaamista, pesemistä ja pyyhkimistä, puhumattakaan loputtomasta kävelyttämisestä, nostelemisesta pois sähköjohtojen, tietokoneen, videoiden ja kylpyhuoneen lattiakaivon kimpusta. Kolumnisti jättää itselleen mahdollisuuden täydentää listaa myöhemmin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tällöin laatuajaksi lasketaan lähestulkoon kaikki edellä mainitsematon, mukaan lukien lauantaiaamupäivänä imuroiminen, mikäli kämppä on tyhjä ja walkmanissa soi stydi musiikki. Aikamoinen muutos. Sanomattakin on selvää, että sateisessa ja pimenevässä marraskuun iltapäivässä pelattu jalkapallo on muuttunut todella korkean laadun ajaksi. Vaikka pelin laatu on samaa kuraa kuin kentänkin.

Jos kerran käytettävissä oleva aika on vakio, niin miksi en tekisi mahdollisimman suuresta osasta laatuaikaa? Tämä on hyvä kysymys, johon hyvä ystäväni reagoi rohkealla ratkaisulla. Hän teki laadukkaan päätöksen palkkaamalla kotiinsa käymään siivoojan, joka tekee loistavaa jälkeä, ja vapauttaa hänen vapaa-aikaansa lisää laatuaikaa. Hänelle lauantaiaamun imurointi kun ei vielä ole muuttunut laatuajaksi. Kenties ns. Siperia opettaa myöhemmin…

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta palkata kartanoasi ja jälkikasvua hoitamaan hovimestaria, sisäkköjä sekä nannyjä, täytyy opetella nauttimaan olemassa olevasta. Se tosin vaatii sitä muutosta, jota Egotripin pojat eivät kullassaan halunneet nähdä, mutta ilmeisesti suurin osa naisista toivoo miehissään tapahtuvan. Rajusta rakastajasta eräänlaiseksi hovimestariksi. Where are you, Jeeves!

Jos pääsin aloittamaan tekstin viittauksella musiikkiin, niin lopetetaan saman bändin toisen hitin sanomaan eli "Koivuniemen herraan". Siinä puolestaan lauletaan reippaasti "Voi voi voi poikaparkaa, mitä sulle keksis kun kaikki masentaa. Sul on kaikkea, mutta iloa ei irtoo niinku mistään… Mikä sua vaivaa, mikä sua vaivaa, sä et edes tajuu miten helpolla sä pääset kaikesta".

Kiitos Knipi ruotuun pistämisestä. Jotenkin vain pidin enemmän Kausteen Mikin sanoituksesta. Se antoi itsekkäälle isälle enemmän armoa.