"Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia." Kymmenen käskyn tiukka ensimmäinen kohta ei jätä paljoa väärinymmärtämisen varaa.

Mietit kovasti oletko loukannut tai toiminut jollain tavalla epäkunnioittavasti ansaitaksesi tämän vihan, epäonnen tai onnettomuuden osaksesi. Pitäisikö polvistua vielä kerran, tai sytyttää suitsuke? Oletko ottanut kaiken hyvän annettuna, etkä muistanut kiittää siitä, vaan muuttunut välinpitämättömäksi? Tiedätkö tuon epävarman syyllisyyden tunteen?

Mielestäsi et ole vilkaissutkaan muiden astianpesukoneiden suuntaan, vaan pysynyt uskollisena omalle Siemensillesi. Tästä huolimatta keittiön epäjumala on suuttunut tuntemattomasta syystä, ja tihkuttaa nyt vettä vedenottoletkun liittimen juuresta.

Seuraukset ovat järkyttävät. Alla oleva lastulevy on imenyt itseensä vettä, ja pahimmat pelot lastulevyssä mahdollisesti muhivista homeista ja niiden vaikutuksista hengitettävään ilmanlaatuun, kenties tarvittavan remontin kustannuksiin kuin asunnon jälleenmyyntiarvoon nousevat mieleesi.

Haudot synkkiä ajatuksiasi muutaman päivän, etkä uskalla käyttää epäjumalaasi, vaan taistelet päälle kaatuvia jumalattomia tiskivuoria vastaan, tuskailet ja sadattelet tyhmyyttäsi. Miksi en varmistanut epäjumalani tyytyväisyyttä? Miksi annoinkaan epäpätevän harjoittelijan räplätä Hänen liittimiään viime kesänä vesihanaa vaihdettaessa? Miksi meillä syntyykään näin paljon tiskiä? Pitäisikö puolet astioista kipata kaatopaikalle, jotta tiskiä ei pääsisi kertymään tällä tavalla? Miksi minun ylipäätään pitää tiskata, enhän ole itse käyttänyt kuin murto-osaa näistä astioista?

Omat uhrauksesi pyhälle Siemensille eivät riitä, vaan soitat pelonsekaisin tuntein ylipapille eli valtuutetun jälleenmyyjä- ja huoltoliikkeen ammattilaiselle. Anelet häntä käymään kotonasi, keskellä omaa työpäivääsi tietenkin, ja katsomaan mitä epäjumalan lepyttämiseksi olisi tehtävissä.

Sanomattakin on selvää, että uhrauksesi eivät ole vähäisiä. Menetettyjen työtuntien lisäksi odottelet epävarmana saapuuko ylipappi ajoissa, onko hänellä tarvittavat välineet mukana, onnistuuko hän ylipäätään ratkaisemaan sinun ja astianpesukoneen välistä pattitilannetta, ja mitä hänen heprealta kuulostavat muminansa tarkoittavat. Maallistuneena tietotyöläispakanana mietit myös kuinka paljon köyhdyt hänen vierailustaan.

Iän ja kokemuksen mukanaan tuomalla arvokkuudella ja itsetietoisuudella ylipappi marssii likaiset kengät jalassa keittiöösi, ja laskee lattialle vaikuttavan välineistönsä. Katsot kunnioittavasti hänen työkalupakkiaan, joka pitää sisällään yhtä sun toista avainta, pihtiä ja liitintä, tietäen, että itse saisit aikaiseksi vain entistä suurempaa vahinkoa.

Ongelma ratkeaa. Kyseessä on kuin onkin Siemensiä epäkunnioittavasti kohdelleen pappisharjoittelijan synti. Mokoma tolvana on kiristänyt liitintä yli jenkojen, ja tuhonnut sisällä olevan tiivistimen! Siemensisi on siis kärsinyt ja vuotanut hiljaa kaikki nämä kuukaudet!

Tunnet suurta häpeää, ja mietit hiljaa katuen päässeesi melko vähällä. Varsinaista vesivahinkoa ei ole tapahtunut, eikä kaapin lastulevykään todellisuudessa vaadi vaihtamista. Kiität ja kumarrat asiansa omaavaa ylipappia, ja tarjoat hänelle mielihyvin lapsesi lääkeostoksista säästyneet rahat.

Kuluu viikko, ja luottamus sinun ja epäjumalasi välillä on pikkuhiljaa palautunut. Kolme vuotta kestänyt yhteiselo jatkuu sillä erotuksella, että muistat kiittää suurta Siemensiä joka ilta moitteettomasta toiminnasta ja vaivattomasta astioidenpesusta.

Menee toinen viikko, ja kodinkonejumalat suuttuvat sinuun uudestaan. Palvoessasi Siemensiä on keittiön nurkan UPO-jääkaappi saanut tarpeeksesi välinpitämättömyydestäsi, ja ilmoittaa tyytymättömyytensä murtuneen ovensaranan muodossa.

Vaihdettuasi UPOon upouuden saranan, huomaat videoiden nauhoittavan lähinnä pelkkää lumisadetta, ja olet kuulevinasi kylpyhuoneesta tyytymätöntä tärinää. Oletko laiminlyönyt videoiden, jääkaapin ja astianpesukoneen lisäksi myös hyvin palvellutta pyykinpesukonettasi? Milloin puolestaan uuni kyllästyy välinpitämättömään asenteeseesi? Entä tunnetusti vaativa, ja kostossaan armoton tietokone?

Oletko sinäkin ympäröinyt itsesi tuiki tarpeellisilla, lähes kultaisiksi vasikoiksi muuttuneilla laitteilla?