Miltä tuntuu kun päähän hakataan yhdeksän tuuman naulalla? Komealta.

Nine Inch Nails, Helsingin jäähalli 10.4.2007

NINEilen illalla Helsingissä keikalla ollut Trent Reznor alias Nine Inch Nails oli osalle paikalle saapuneista lähes ylipapin asemaan nostettu nero. Haahuillessani ennen keikkaa hallin käytävillä koin voimakkaan toiseuden tunteen läpimustiin pukeutuneen yleisön joukossa. Samaistuminen Tuska-festivaaleilta karanneiden näköisiin karjuihin tai teini-ikäiseen goottityttöön ei onnistunut yhdeltä istumalta.

Olin ostanut tilaisuutta ja tulevaisuutta varten ehdasta soitinliikkeestä kunnon korvatulpat, sillä musiikin erinomaisuudesta huolimatta pidän myös kuuloani arvossa. Leveilin siis ylpeänä uusilla sinisillä kuulonsuojaimillani, vaikka eräs paikalla ollut kaverin kaveri totesikin hallilla myytävien tulppien olevan "ihan demarimeininkiä". Oma katu-uskottavuuteni ei heilahda tulppien käytöstä mihinkään. Pohjalta kun on vain yksi suunta.

Korvatulppieni, kirkkaan vihreän paitani ja sinisten farkkujeni erilaisuus väistyi nopeasti jäähallin pimeydessä industriaalisävyisen musiikkivallin vyöryessä päälle. En ole NIN:n ylin ystävä, joten osa kappaleista oli minulle melko uusia tuttavuuksia, mutta selän takan olleen seinän väreillessä äänen voimasta innostuin minäkin.

Nine Inch Nails -hitit March of the Pigs, Wish, Head Like a Hole ja tietysti kuulijakunnan lähes hartauteen hiljentänyt Hurt olivat poikkeuksellisen komeata kuultavaa. Omalla kohdalla suurimman vaikutuksen teki nimenomaan koko hallia tiiviisti otteessaan pitänyt tuskaisen hiljainen Hurt sekä oma henkilökohtainen suosikkini The Hand That Feeds.

Oma vanha kännykkäni ei kyennyt tallentamaan audiovisuaalisesta kokemuksesta lainkaan äänimaailmaa, ja visuaalisesta puolestakin sain talteen kuvan, josta ei voi olla varma esittääkö se vastaantulevan auton valoja vai rockkeikkaa. Säästän siis kaikki kolme lukijaani kyseiseltä taidekokemukselta, ja hyödynnän hävyttömästi You Tuben mahdollisuuksia. The Hand That Feeds You, ole hyvä.


Miltä kuulostaa yhdeksän tuuman naula omassa päässäsi?