"Ei sun tarvitse selittää."

Kuulen tämän lauseen aina silloin tällöin hyväntahtoisen naurahduksen kera. Minut hyvin tuntevat eivät sano enää siten. Ei silti, että siitä seuraisi mitään vakavampaa. He vain tietävät, että itse asiassa minun täytyy selittää. Aika usein, ja aivan liian perusteellisesti.

Koen suurta selittelyn tai pikemminkin tarkentamisen tarvetta muutamissa vakioaiheissa. Yksi on jälkikasvuni nimi. Minun on kerta kaikkiaan pakko päästä selittämään, että Patrikin sukunimi on Peltoniemi, ei Pakarinen. Se kun ei mielestäni rimmaisi lainkaan ja kuulostaisi tökeröltä.

Toinen vakioselittelynaihe on vihreän veran rakkauden kohteeni. Manchester Unitedin kannattaminen ei varsinaisesti herätä positiivista vastakaikua useimmissa jalkapallon ystävissä. Se on vähän sama kuin sanoisi kepulaiselle olevansa demari tai kokkari. Luottamus on sen jälkeen ansaittava rehellisellä pelillä, vaikka kaikki olisivatkin poliittisen pelin ystäviä.

Kerron lähes joka kerta saman tarinan lapsuuteni pihapiirin pojista ja suosikkijoukkueiden valikoitumisesta. Ryhmän vanhin, Kajanderin Miikka, oli Liverpoolin miehiä. Kusti kannatti toista 80-luvun suurjoukkuetta, Evertonia, ja hänen pikkuveljensä Tuukka puolestaan liputti Aston Villan puolesta. Jäljelle jäivät Arsenal ja Man Utd, sillä muista englantilaisista seuroista en ollut juuri edes kuullut. Vaaka kallistui suosikkipelaajani Bryan Robsonin kipparoiman ManU:n puolelle. Vuosi taisi olla se Eppujen laulama 1985.

Selityksen maku on kaikesta helpotuksesta huolimatta lähes aina hieman kitkerä. Joko vaivaantuneen kuulijan suussa, joka saa liikaa kaipaamatonta informaatiota, tai minun kohdallani, joka yritän selittää ja selventää. Sitähän nämä Hornankattilan avautumisetkin useimmiten ovat. Kunhan maku ei muistuta karvasmantelia, niin kaikki on hyvin.

Viimeksi vaivuin aina vain syvemmälle selittelyjen suohon taustoittaessani työkaverilleni omakuvaani lärvigalleriassa eli Facebookissa. Käytän tuossa aikuisten Irc-galleryssa samaa kuvaa mitä Hornankattilan esittelyssäni. Pidän kyseisestä kuvasta, sillä siinä on iloiset, hyvin erottuvat kirkkaat värit, ja se tuo mieleen mukavia muistoja.

Toki vesi myös vääristää piirteitäni oivasti ja olen vaikeasti tunnistettavissa. Naispuolinen työkaverini oli kiinnittänyt huomiota lähinnä siihen, että kyseessä on yhdenlainen "miehinen bikinikuva", ja epäili minun elävän verkossa paheellista kaksoiselämää. Ymmärrät kai, että minun oli aivan pakko selittää...

"Eli sä olet neuroottinen narsisti, egoisti ja ManU:n kannattaja. Noiden juttujen paremmin päin selittämiseksi tarvittaisiin ammattimainen spin doctor."

Niinpä.

Linkit:


Manchester United


Facebook