One hit wonder, yhden hitin ihme. Termillä on huono maine. Mielestäni osin aiheetta.

Yhden hitin ihme on tyypillisesti yhtye, joka on onnistunut tekemään yhden ihmisille laajemmin tutun kappaleen, mutta jonka soidessa suurimmalla osalla on melkoisia vaikeuksia nimetä esittäjää. Yhden hitin ihme on silti merkittävästi enemmän mitä lukemattomat hitittömäksi jääneet bändit ja artistit. Usko pois, niitä piisaa enemmän mitä työvoimaneuvoja toivoo ja lanttumaakari määrää.

Samaa yhden hitin ihme -käsitettä on mahdollista siirtää ja soveltaa myös muille elämänaloille. Minä pohdin luonnollisesti ensimmäisenä jalkapalloa. Ystäväni Karhuherra oli ehtinyt soveltaa asiaa jääkiekon puolelle. Haluan hiihtoliittomaisesti korostaa tämän tekstin syntyneen ennen ystäväni blogin lukemista.

Milano, San Siro -stadion (tai Giuseppe Meazza), 21.10.1987. Inter vastaan TPS. Mika Aaltonen, turkulaisten keskikentän dynamo, laukoo pallon vastustamattomasti noin 30 metristä ylänurkkaan. Milanon miljonäärit ovat ihmeissään, ja maajoukkuevahti Walter Zenga voimaton laukauksen edessä.

Hetken päästä Aaltosesta tulee ensimmäinen suomalainen jalkapalloilija, joka tekee sopimuksen Serie A:ssa pelaavan seuran kanssa. Kansainvälisesti katsottuna yhden hitin ihme revitään Milanon Interin riveihin, jonka paidassa ottelut jäävät yhteen harjoitusotteluun Neuvostoliiton maajoukkuetta vastaan. I rest my case.

Jalkapallon EM-kisat 2004 Portugalissa. Latvian maajoukkue selvittää tiensä käsittämättömästi kisoihin, mutta osoittautuu koko turnauksen ylivoimaisesti heikoimmaksi jengiksi. Fakta ei juuri kannattajia haittaa, vaan laulu raikaa ja tunnelma on läpi kisojen korkealla. Jokainen Suomen jalkapallomaajoukkueen karsintakärsimystä seurannut ymmärtää miten suuri asia pelkkiin kisoihin pääseminen oli pienelle maalle ja sen kannattajille. Pelkkä pohdinta Litmasen jatkamisesta vuoden 2010 MM-kisoihin todistaa tilanteen traumaattisuuden.

Musiikin saralla yhden hitin ihmeitä olisi helppo luetella pitkä litania. Nykyisin levy-yhtiöt etsivät täsmätuotteita, joita on helppo markkinoida valmiiksi mietityille kohderyhmille. Ensimmäiseen levyyn on joko tuotettu säveltäjäsetien ideoimaa, valmiiksi "hittipotentiaalia" pursuavaa materiaalia, tai sitten kyseessä on yhtye joka on niputtanut nuoruuden neronleimaukset yhdeksi plataksi, kenties yhdeksi ainoaksi hittibiisiksi. Kovin tasokasta toista pitkäsoittoa on turha odottaa. Innokkaat markkinamiehet huohottavat nuorten niskaan patistaen takomaan uutta levyä raudan ollessa vielä kuuma. Jälki on liian usein korvia raastavaa.

Mielestäni yhden hitin ihmeiden eliittiä ovat yhtyeet, joiden ainoa pankin räjäyttänyt kappale on joko a) tullut tutuksi televisiomainokset yhteydessä, tai b) alun perin jonkun muun säveltämä.

Ensin mainittuun sarjaan istuu täydellisesti skotlantilainen yhden hitin ja oikeastaan yhden miehen yhtye, Stiltskin. Sen singautti maailmanmaineeseen Levi´sin farkkumainoksessa soinut hitti Inside. Kappale ratsasti häpeämättömästi 90-luvun puolessa välissä grunge-innostuksen jälkimainingeilla ja päätyi myös minun mp3-kokoelmiini.

Jälkimmäisen kategorian valioihin kuuluu myös Skotlannista ponnistanut yhtye nimeltä Gun, joka versioi oivasti Cameon vanhaa funkhittiä Word Up. Railakkaaksi räyhärokiksi sovitettu tyystin erilainen alkuperäiskappale on erinomainen esimerkki sittemmin sokeaksi kanaksi osoittautuneen yhtyeen löytämästä jyvästä. Loput poikien tuotannosta ovatkin olleet pelkkiä akanoita tai muuten vain nautittavaksi kelpaamatonta tavaraa. En tiedä mistä kyseinen neronleimaus ja luova kouristus oli bändiin iskenyt. Valitettavasti salama ei iskenyt samaan bändiin kahta kertaa.

Tässä siis minun ehdotukseni yhden hitin ihmeiden eliittijoukoksi, ja maistiainen Gun-yhtyeen Word Up -coverista. Mikä on sinun suosikkisi kaikkien aikojen kappaleeksi yhden hitin ihmeiden joukosta?


Linkit:
Karhuherran murinat: Yhden hitin ihmeet


Mika Aaltonen


Stiltskin


Gun