Työkaverini paljasti lounaalla uudenvuodenlupauksensa. Mies oli vakaasti päättänyt aloittaa kuntoilun kestävältä pohjalta, ilman vaaraa väsymisestä helmikuussa kuukauden hulluna huhkimisen jälkeen. Yllätyin, sillä luulin vuodenvaihteen lupauksien olevan poissa muodista.

Tarvetta olisi omakohtaisellekin ryhdistäytymiselle. Monella saralla. Anoppi antoi jouluaattona sen verran suorasukaisen vihjeen, että minäkin ymmärsin yskän. Sain joululahjaksi cd-levyn Kukonlaulun aikaan.

Joulutoivotuksien seassa mainittiin jotain omasta ja jälkikasvuni aamu-unisuudesta. Myönnän, se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Arkiaamuina heräämisen haasteellisuus konkretisoituu minun tapauksessa horrosmaisena vaiteliaisuutena, ja pojan kohdalla itkuna sekä ”Apua, apua! Sattuu, sattuu!” -huutoina.

Perinteisesti uudenvuodenlupaukset ovat elämäntapoihin liittyviä. Ähelletään kroppa kerralla kuntoon, valkaistaan nenänpää, syödään pelkkää vettä ja leipää sekä nukutaan yöt kylmällä ja kovalla lattialla. Henkisyyteen taipuvaiset lisäävät pakettiin vielä pyhän kirjan neuvojen kirjaimellisen toteuttamisen, joka antaa itsensä ruoskimiseen oman pikantin lisänsä.

Ajattelin muistaa myös teitä Hornankattilalle eksyviä. Sen lisäksi, että punnerran itseäni fyysisesti kuntoon, voisin samalla myös yrittää parantaa vaatimatonta blogiani.

Tarkkasilmäisimmät teistä ovat jo saattaneet huomatakin Hornankattilan leiskan muuttuneen pariin kertaan. Lupaan, että vuoden 2008 aikana Hornankattila elävöityy, jos ei tekstinsä, niin ainakin ulkoasunsa suhteen, useampaan otteeseen.

Muuttuuko Hornankattila huikeaksi yhteisölliseksi Web 2.0 -palveluksi, on hieman epäselvää. Samaan tapaan mitä koko Web 2.0 -käsite.

Yleisesti termillä Web 2.0 viitataan World Wide Webin ”toiseen vaiheeseen”, joka käytännössä tarkoittaa www-pohjaisia sovelluksia ja sosiaalisempaa sisällöntuotantoa. Monelle miehelle sosiaalinen sisällöntuotanto tuo lähinnä mieleen armeijan harmaat, jossa pöntöllä istuskelun yhteisöllisyyttä eivät päässeet häiritsemään sellaiset epäolennaisuudet kuten vessanovet.

Web 2.0 -termin kannalta kiinnostavaa on se, että alun perin käsite kehitettiin markkinointia varten, josta se on sittemmin levinnyt laajempaan käyttöön. Nörttipiireissähän Web 2.0 on jo sivuutettu markkinointikikkana, ja tällä hetkellä käynnissä on kolmannen sukupolven (Web 3.0) tunnuspiirteiden pähkintä.

Joka tapauksessa Hornankattilalta löytyy jo Web 2.0 -piirteitä kuten syndikointi (RSS- ja Atom-syötteet), kommentointimahdollisuus ja mashup-muotoiset muualta tuodut uutis- ja sisältöyhteenvedot (YLEn, Lehden ja Turun kaupungin uutiset). Nähtäväksi jää, saanko aikaiseksi vuoden aikana myös muuta ”yhteisöllistä” ja ”osallistavaa” kilkettä blogiin.

Oletuksenahan on, että jokainen blogissa vieraileva haluaa omalta osaltaan jakaa henkisen hornankattilan tuskan, ja kommentoi innokkaasti tekstiä kuin tekstiä. Tai sitten huhkitte vain hullun lailla nenä valkoisena helmikuulle asti, ja unohdatte koko verkkohöpötyksen.

Linkit:


Web 2.0


Web 3.0 (englanniksi)