Ananas on arka asia


Ananas on afrikasta


Älä pure mun ananasta


Älä pure mun ananasta


Mä kyllä laitan sulle munakasta


Lapinlahden linnut, ”Älä pure mun ananasta”.

1479128.jpg

Sain taas nauttia suomalais-kanadalais-saksalaisesta vieraanvaraisuudesta vieraillessani ystävieni luona Krefeldissä, Ruhrin alueen sydämessä. Sydämelliset kiitokset heti alkuun isännälle ja emännälle, jotka ovat ihania ihmisiä ja ystäviä parhaasta päästä. Tarvittaessa turistioppaita, tulkkeja, kokkeja ja sijaisperhe. Kaikkea mitä toivoa voi.

Sain osani hieman kovakouraisemmasta saksalaisesta vieraanvaraisuudesta käydessäni Gelschenkirchenissä katsomassa Schalken kotiottelua vierailija Energie Cottbuksen kannattajille varatussa katsomonosassa. Turvatarkastuksessa saksan kaunis kieli pääsi oikeuksiinsa. Komentamiseen oivasti soveltuvan kielen ymmärrys on päässyt itseltäni viidentoista vuoden aikana rapistumaan aika pahasti, joten kaikkia kehotuksia en ymmärtänyt ensi äyskäisyltä, mikä teki portilla päivystäneen vartijan perusteellisesta kopeloinnista entistä epäluuloisempaa.

Opiskelin lukiossa saksaa reilut pari vuotta, ja kirjoitinkin aineen lähinnä huumorimielessä. Ajatuksena oli testata miten miehen käy jos kielen opettelu on ollut lähinnä Vuoristosairaalan ja Ketun jaksojen katselua. Lubenterin D-saksalla kykenee tuottamaan lähinnä elekieltä, jota portinvartija puolestaan ei halunnut ymmärtää.

Valtava kesän 2006 jalkapallon MM-kisoihin rakennettu stadion on huikea kokonaisuus. Kenttä on vedettävissä kokonaan stadionilta pois, katto on suljettavissa ja kentän yläpuolella keskellä areenaa möllöttää valtava megatron kuin häkellyttävän kokoisessa jäähallissa ikään. Ottelun 60 018 katsojaa muodostivat lähiympäristöön melkoisen ruuhkan, mutta mahtuivat mukavasti stadionille.

Vierasjoukkueen kannattajat, joiden joukkoon meidän lippumme oikeuttivat, on suljettu täysin eristettyyn stadionin osaan. Meille oli oma panssarilasilla eristetty nakkikioskimme, vessat, käytävät ja seisomakatsomo. Ja luonnollisesti lauma punatakkisia järjestysmiehiä, jotka pitivät huolta oluen ja jalkapallon pyhän yhdistelmän innostamista faneista ja heidän halusta halailla kotijoukkueen kannattajia.

Rutisimme ystäväni kanssa lähes umpinaisen stadionin hallimaisesta tunnelmasta, ja tuomitsimme kotijoukkueen kärkimiehen etukäteen pelkäksi vellihousuksi, jolla ei ole asiaa Saksan maajoukkueeseen kesän EM-kisoissa. Kyseinen Kevin Kuranyi teki ottelussa neljä maalia Schalken voitettua ottelun murskaavasti 5-0. Tunnelmakin oli kotijoukkueen kannattajilla kohdallaan. Meidän katsomonosassa oltiinkin sitten huomattavasti hiljempaa. Ystäväni isoveli palautti meidät puhelimitse maan pinnalle todetessaan seuraavana aamuna, että hän olisi milloin tahansa vaihtanut kanssamme paikkaa Kaarinan hiekkakentän laidalta.

Bundesliigaottelu, minulle uudet kaupungit, paikat ja nähtävyydet, rakkaat ystävät, antoisat keskustelut, hyvä ruoka ja matkustaessa itselle suotu laatuaika hyvän kirjan parissa maistuvat suussa raikkaalta kuin tuore ananas. Sopivalla tavalla kirpeyttä, makeutta ja mehukkuutta, kuten elämässä olla pitääkin. Välillä vieraissa käynti virkistää.