Urheilu ja vapaa-aikaAgnostikko puhuu raamatullisin vertauksin.

”Se on täytetty.” Olen taas käyttänyt ääneni ja täyttänyt kansalaisvelvollisuuteni. Rutisemisoikeus kunnallista päätöksentekoa kohtaan on lunastettu seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Jalkapallon suhteen kannattajan oikeus rutinaan on puolestaan pysyvä.

FC Interin pelaajat, työntekijät, kannattajat ja muut menestyksen perässä liehakoivat voivat kuvailla samalla raamatullisella lauseella omia tuntojaan iltapäivän käännyttyä iltaan. Heillä tuskin on tarvetta rutinaan, vaikka takana on pitkä kausi, lukematon määrä mustelmia, juoksua, palloharjoitteita, taktiikkapalavereja ja taistelua peliajasta. Palkinto on komea ja ansaittu, jalkapallon Suomen mestaruus. Onnitteluni.

”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” Samalla ristillä huokaistu kysymys on pyörinyt TPS:n kannattajien mielissä. Veikkausliigan kuudes sija ei varsinaisesti ollut se lohi, jota lähdettiin ennen kautta pyydystämään. Saaliiksi tuli lähinnä Aurajoen rannalla viikonloppuna vietettyjen silakkamarkkinoiden päätuotteeseen verrattavat valmentajan vaihdos, sarja sekavia peliesityksiä sekä välttävä loppusijoitus. Silakkaa kalana yhtään aliarvioimatta.

Ennakkosuosikiksi ennen kautta laskettu Tepsi jässähti ikävästi keskikastiin. Syitä on varmasti monia, alkaen joukkuetta riivanneesta loukkaantumissumasta päätyen professori Kuuselan pelaajille tarjoilemiin taktiikkavaihtoehtoihin. Pelit pelataan kuitenkin kentällä, joten raitapaidan päälleen pukeneillakin on peiliin katsomisen paikka.

Jalkapallo on tulosurheilua, sen sai kokea myös Kuusela. Olisin itse valmis ostamaan menolipun myös muutamalle pelaajalle. En arvostele koko joukkuetta, mutta erityisen onnellinen olen mikäli ensi kaudella Tepsin paidassa kentällä ei nähdä neljää metriä kannattajakauhua ja -turhaumaa eli Ville Lehtosta ja Armand Onea. Heitä tuskin tulee ikävä, näyttää peli sitten miten kamalalta tahansa.

On aika suunnata katse tulevaisuuteen. Liigacup alkaa taas keskellä talvea, joten varaudun itse lumessa ja sohjossa seisoskeluun styroksia vastaavasta materiaalista valmistetulla alustalla. Kyyti voi olla kylmää kentän puolella, mutta omat jalkani eivät ensi talven peleissä palele. Tuolloin myös joukkueen riveissä pitäisi olla muutama uusia ratkaisuja tarjoava pelimies. Toivelistalta löytyy taitava toppari ja tehokas kärkimies. Heillä pitäisi tulla kentällä lämmin ilman eristeitä tossujen alla.

TPS:n kannattajien lailla Johanneksen evankeliumia saattavat siteerata kuntavaalien häviäjiksi tulkittavien puolueiden kannattajat ja jäsenet. Sen sijaan yksikään puolue tai ehdokas ei voi menestyksestä tai menestymättömyydestä huolimatta ajatella kuten äänestäjä. Heidän työnsä ei ole tehty, sillä valtuutettujen edessä on pitkä kausi, lukematon määrä henkisiä mustelmia, juoksua eri tekstien läpi, taktiikkapalavereja ja taistelua päätöksenteossa. En tiedä tuleeko palkinto olemaan komea, mutta taatusti ansaittu.

Oikeus rutinaan on ansaittu niin kentän laidalla kuin sen ulkopuolellakin.