Pohdinta ja pähkintä"You stupid bastard!"John Cleese, Monty Python´s Flying Circus

Jokainen tietää olkapäillä kuvainnollisesti istuvat ja korviin kuiskuttelevat omatunnon äänet, pikkupirulaisen ja hyvän enkelin. Reilu kuukausi sitten pirulainen houkutteli minut mieron tielle. Sain maksaa seikkailustani katkeran hinnan. Yhteensä 16,51 euroa, jos ollaan tarkkoja.

Postiluukusta läpsähti puhelinlasku paljon ennakoimaani aiemmin. Siinä oli mukana 11 palvelutekstiviestiä, joita en ollut mielestäni tilannut. Hinta oli suolainen, yli 2 euroa per viesti. Mistä helvetistä on kyse, tuohduin.

Sain vastauksen soitettuani matkapuhelinoperaattorin asiakaspalveluun. Olin kuulemma liittynyt Wixawin-tilauspalveluun, joka tarjoaa yli kahden euron arvoisia tekstiviestejään niin kauan kunnes ymmärrän peruuttaa tilauksen.

Hatara muistini kuljetti minut pimeään lokakuiseen perjantai-iltaan reilun kuukauden taakse. Turhamaisuuteni vei tuolloin voiton järjen äänestä klikatessani netissä erään ÄO-visan linkkiä. Menin hölmönä vastaamaan nettikysymyksiin ja laitoin tulokset saadakseni yhteystietoihin kännykkänumeroni. Tuona hetkenä kännykkäni orjuutettiin tietämättäni Wixawin-yrityksen rahantekoautomaatiksi.

ÄO-vastausviestin yhteydessä tuli, näin vääryydellä ja viekkaudella elantonsa ansaitseva kasvoton Wixawin Mobile Entertainment nettisivuillaan vakuuttaa, tiedoteviesti, josta käy ilmi palvelun kustannukset, tiheys, peruutustavat sekä verkkosivusto, jolta löytyy lisätietoja palvelusta. Kaikissa mainoksissa kuulemma ilmoitetaan selvästi (joko kuvin ja/tai sanoin), että kyseessä on tilauspalvelu. Menikö ”selvästi ilmoitettu” sanoma ohi silmieni? Ilmeisesti, eihän yritys sentään asiakkailleen valehtelisi…

Asia selvisi keskusteltuani kännykkäoperaattorin asiakaspalvelun kanssa. Surffasin välittömästi esiin tulleen Wixawinin nettisivuille. Ne ovat juuri niin epämääräiset kuin olettaa sopii. Erosin tilauspalvelusta haisevin vastalausein nopeammin kuin lehmänpaska läsähtää navetan lattiaan. Herkille lukijoille pahoitteluni äskeisestä kielikuvasta.

Tuoksun siis tuoreelle petokselle ja olen ilmiselvästi helppo huijattava. Kenties minun on syytä alkaa käyttää voimakkaampia hajusteita, kuten hyönteismyrkkymäistä partavettä? Se saattaisi karkottaa hyönteisten putkiaivot omaavat pikkupaholaiset ja muut epäilyttävät olkapäällä keikkuvat omatunnonäänet. Näin saattaisi järjen ääni kuulua korviini saakka.

Sanomattakin on selvää, että jos menee retkuun kuten minä, ei voi olla kovin älykäs. Tuoksuu sitten mille myrkylle tahansa.

Linkit:
Wixawin – huijausta vai nerokasta bisnestä?