urheilu ja vapaa-aikaSain kaverilta linkin kuvaan, jossa komeili TPS:n tuore päävalmentaja Pasi Rautiainen takanaan joukkueen tykit Mika Ääritalo, Babatunde Wusu ja Mikko Manninen. Alla oli tekstipalkki "Pasi Rautiainen & Trio Niskalaukaus".

Oivallista! Täytyy vain toivoa, ettei ensi kauden hitti kannattajien keskuudessa ole Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen Surupuku.

1970- ja 80-luvulla Englanninliigaa suvereenisti hallinneen FC Liverpoolin sanottiin olleen niin hyvä, että sitä olisi valmentanut hevonenkin. Menestysvuosien managerit Bill Shankly ja Bob Paisley saattavat olla asiasta eri mieltä. Graeme Sounessin aikana osa kannattajista olisi varmaan ollut valmiita vaihtamaan hänet hirnuvaan kauramoottoriin.

Sanonta on silti mainio. Viikko sitten Veikkaajan kansikuvapoikana tuuletti FC Barcelonan Lionel Messi. Kannessa luki yksinkertaisesti "Messias". Jutun yhteydessä ollutta pelaajien nimilistaa katsoessa tuli sellainen olo, että valmentaja Josep Guardiolan hommasta selviäisi tällä hetkellä se kuuluisa hevonenkin. Onhan joukkueen riveissä itse Vapahtaja, Messias ja muutama muu sateentekijän tasolle luokiteltava pelimies.

"Pep" Guardiolan trio niskalaukaus Lionel Messi, Samuel Eto´o ja Thierry Henry on aivan eri luokkaa mitä Pasi Rautiaisen kentällä käytössä olevat aseet. Voiko Guardiolaa ja Rautiaista siis verrata valmentajina? Entä hevosina?

Wikipedian mukaan suomenhevonen luokitellaan tavallisesti tyypiltään kylmäveriseksi, mutta suhteellisen kevyen rakenteensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi se luetaan myös yleisrotuihin yhdessä mm. norjanvuonohevosen ja haflingerin kanssa. Suomenhevoset voivat toimia niin ravureina, ratsuina kuin ajo- ja työhevosina. Vaikka valtaosa nykyisistä suomenhevosista on ravureita, suomenhevoset ovat rauhallisen luonteensa ja tasaisien liikkeidensä ansiosta myös suosittuja opetushevosia ja harrasteratsuja, joilla voi myös kilpailla menestyksekkäästi monessa ratsastuksen lajissa.

Kuvaus sopii aika monelta kantilta Rautiaiseen. Hänet on helppo kuvitella Talvisodan taistoissa kunnostautuneeksi sinnikkääksi suomenhevoseksi, mutta ei intohimoisesta miehestä saa kylmäveristä hyvällä tahdollakaan. Luonteeltaan kylmäveriset hevoset kun ovat kuulemma kärsivällisiä, rauhallisia ja kaikin puolin helppoja käsitellä.

Onko Guardiola sitten ylväsryhtinen, lämminverinen arabialaisratsu? Wikipedia tietää kertoa, että täysiveriset ovat erityisen pitkälle jalostettuja hevosrotuja: ne ovat hyvärakenteisia, kevyitä, nopeita ja kestäviä. Täysiveriset ovat luonteeltaan tavallisesti erittäin herkkiä ja kuumia, ja ne vaativat kokemusta niin ratsastajalta kuin käsittelijältäkin. Hmm, kuulostaa aivan Interin valmentajalta Jose Mourinholta.

On Pasi Rautiainen sitten perinteinen työjuhta, ravuri tai kouluratsastuksen etiketin ja askeleet hallitseva korskea ori, toivon että hän ja Tepsin Trio Niskalaukaus saavat tulevalle kaudelle täyden työrauhan. Valmentaminen kun on tunnetusti hevosen hommaa. Vai oliko se sittenkin koiran työtä?

Linkit:
Pasi Rautiainen & Trio Niskalaukaus (kuva)