Urheilu ja vapaa-aikaJos jääkiekko on Suomen jalkapallo, lienee Savonlinna Suomen Itä-Lontoo.

Mika Seppänen oli matkustanut kauas itään ja tutustunut ”Savonmaan ihmeeseen”. Oopperakaupungin jääkiekkokasvatuksen kauneutta ihasteltiin näkyvästi uusimmassa Veikkaajassa. Kysymys kuului missä SaPKo pelaisikaan, jos sen kaikki huippupelaajat olisivat jääneet Savonlinnaan.

Vastaava juttu olisi sangen herkullinen myös englantilaisesta jalkapallosta. Mihin kaupunkiin ja seuraan sinä lähettäisit kirjeenvaihtajasi? Oma valintani olisi Suur-Lontoon itäosa eli London Borough of Newham ja West Ham.

Englantilaisen jalkapallon murheena on jo monta vuotta pidetty sitä, että maa tuottaa liian vähän aivan kirkkaimmalle huipulle yltäviä pelaajia. Nuorisoa ei kuulemma enää näe nurmikoilla höntsäämässä kuten ennen. Pulskistuvien muksujen aika kuluu pleikkaria pelatessa, ja siinä vahvistuvat lähinnä peukalot.

Itä-Lontoon vähemmän hohdokkailla asuinalueilla on joko ollut kersoilla vähemmän kotitietokoneita, tai sitten esimerkiksi West Hamissa on vuosien mittaan tehty jotain oikein. Kovista lähiöistä on noussut useita pääsarjatähtiä kuin Turun Lausteelta ikään. West Ham onkin tunnettu korkealaatuisesta nuorisoakatemiastaan, ja sitä on pitkään pidetty erinomaisena kasvattajaseurana.

Osa seuroista tituleeraa itseään avoimesti kasvattajaseuraksi. Osa puolestaan pitää termiä pahemmanlaatuisena haukkumasanana. Tietääkseni West Ham on pyristellyt viime vuosina kasvattajaseuran leimasta eroon. Erityisesti sen jälkeen kun takapiruksi löytyi islantilaisia miljardöörejä. Nousukauden huuman vaihduttua laman ankeuteen ovat myös islantilaisten rahat haihtuneet geysirin vesihöyryn lailla ilmaan. ”The Academy of Football” lienee sitä taas myös omille kasvateille.

Kasvattajaseurojen realismia on, että mikäli nuori lupaava kolli esiintyy edustusjoukkueessa edukseen, ei hänen palveluksistaan saada nauttia kauaa. Etenkään mikäli varakkaammat (lue: usein myös vielä velkaisemmat) suurseurat iskevät kiiluvat silmänsä nuoreen lupaukseen.

Silloin tällöin on herkullista leikitellä ajatuksella siitä, minkälainen kukin seura voisi tänä päivänä olla, mikäli olisi saanut pidettyä riveissään kaikki sittemmin tähtikategoriaan nousseet lupaukset. West Hamissa ei välttämättä haluta raapustella sen sorttisia muistilistoja, sillä seurajohto saisi helposti klassisen itkupotkuraivarin.

West Hamin aloituskokoonpano olisi timanttinen, mikäli puolustuksessa pelaisivat yhä Rio Ferdinand (nyt ManU) ja Glen Johnson (Portsmouth). Keskikentällä tahtipuikkoa heiluttaisivat Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (ManU) ja Joe Cole (Chelsea). Kärjessä maaleja mättäisi puolestaan Tottenhamia nykyään edustava Jermain Defoe.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa, suosittelen painamaan mieleen seuraavat nimet: Mark Noble, Jack Collison ja James Tomkins. Muutaman vuoden päästä he pelaavat todennäköisesti jossain muualla kuin brittien SaPKossa.

Linkit:
West Ham (englanniksi)