Stereoissa soiYstäväni Sopupalloilija totesi aiheellisesti, että vaikka ystävänä olen ilmeisesti kelpo veikko, eivät Hornankattilalla esitellyt musiikkisuositukset ole vakavasti otettavia. Mies saattaa olla oikeassa, ns. track recordini on sangen heikko. Tällä kertaa uskon löytäneeni sokean kanan lailla jyvän.

Glasvegas: Geraldine

Moni pitää tiedostavia rockyhtyeitä vitsinä tai vähintäänkin rasittavina. Irlantilaisen megayhtye U2:n nokkamiehen Bonon maailmanparannus kaataa osalta kupin välittömästi nurin. Stingin notkuminen ilman paitaa Amazonin alueen intiaanien parissa näyttäytyi monen silmään pelkkänä markkinointikikkana. Miljonääri pysyköön lestissään. Bling, bling ja tolleen.

Sosiaalisia ongelmia voi silti tuoda esiin rehellisen tyylikkäästi. 2000-luvun brittiläinen ajattelevan miehen yhtye on Skotlannin Glasgowsta ponnistava Glasvegas.

Hienon levyn tunnistaa siitä, että sen avautuminen kestää hetken. Vertaus kerroksia täynnä olevaan sipuliin toimii siinäkin mielessä, että parhaimmillaan albumi voi olla itkettävän hieno kokonaisuus. Glasvegasin Glasvegas on juuri tätä. Ja levyn helmi on sosiaalityöntekijästä kertova Geraldine.

Myönnän heti kättelyssä, että vierastan suomenkielistä musiikkia, jota lauletaan vahvalla murteella. Sen sijaan tanakka skottiaksentti kääntyy Glasvegasin tapauksessa vahvuudeksi. Raskaat sanoitukset iskevät aivan eri uskottavuudella kun niistä lauletaan aina alistetun skotin paksulla aksentilla. Tämä kaveri tietää mitä ankeassa lähiössä kasvaminen tarkoittaa.

Harvoin kohdalle sattuu yhtyettä, jolla on sävellykset, sanoitukset ja sovitukset suvereenisti hallussa. Glasvegas naittaa kaikki kolme ulottuvuutta kivutta yhteen. Esimerkiksi pakahduttavan hieno Daddy´s Gone on sanoitukseltaan sitä luokkaa, että koneen ääressä kirjoittaminen tuntuu huutavalta vääryydeltä siitä huolimatta, että oma jälkikasvu on jo onnellisesti unten mailla.

Glasvegasin musiikki on suurta ja mahtavaa kuten itänaapuri aikanaan. Kuulokkeet päässä muu maailma sulkeutuu harvinaisen tehokkaasti ja jäljelle jää vain silkkaa suuruutta uhkuva musiikki. Väännä siis nupit kaakkoon ja nauti nerouden hedelmistä.

When you say that I'm no good and you feel like walking
I need to make sure you know that is just the prescription talking
When your feet decide to walk you on the wayward side
Climbing up upon the stairs and down the downward slide
I will turn, I will turn your tide
Do all that I can to heal you inside
I'll be the angel on your shoulder
My name is Geraldine, I'm your social worker
<div><a href="http://www.micropoll.com/akira/mpview/403248-151835" mce_href="http://www.micropoll.com/akira/mpview/403248-151835">Click Here for Poll</a><a href="http://www.questionpro.com" mce_href="http://www.questionpro.com" title="online surveys">Online Survey</a><BR> | <a href="http://www.micropoll.com" mce_href="http://www.micropoll.com" title="Web Poll">Web Poll</a><BR> | <a href="http://www.contactpro.com" mce_href="http://www.contactpro.com" title="email marketing">Email Marketing</a><BR><BR> | <a href="http://www.ideascale.com" mce_href="http://www.ideascale.com" title="crowdsourcing">Crowdsourcing</a><BR><a href="http://www.micropoll.com/akira/MicroPoll?mode=html&id=151835" mce_href="http://www.micropoll.com/akira/MicroPoll?mode=html&id=151835">View MicroPoll</A></div>

Linkit:
Glasvegas