Pohdinta ja pähkintäMaamme johtavan(?) urheilulehden kolumninomaisessa pääkirjoituksessa viitattiin käynnissä oleviin jääkiekon MM-kisoihin nimellä Skoda-kisat. Jalkapallotoimittajan suusta kuultu letkautus on osuva, sillä uuteen kukoistukseensa noussut automaailman mahtimerkki näkyy kisoissa kevät toisensa jälkeen.

Jääkiekkokenttien laidalla komeilevat näyttävästi Skodan lumivalkoiset lippulaivat, Suberb ja Yeti. Myös meidän kotitaloutemme haluaa olla urheilullinen ja mestariainesta, joten vaihdoimme vanhan VW Boran maailmanmestaruuskisa-autoon. Nyt pihalla komeilee tuliterä TSI-moottorilla varustettu Skoda Octavia Combi.

Auton väri kertoo kuulemma paljon niin omistajasta kuin itse autosta. Valkoinen auto viestii paremmin automaailman väritrendejä tulkitsevien mukaan ympäristöystävällisyydestä, jopa viattomuudesta. Puhtaalla valkoisella autolla voi markkinamiesten logiikan mukaan ajaa myös omatunto lumivalkoisen puhtaana. Uudenkarhealla valkoisella autolla kurvaileva tekee suoranaisen ekoteon joka kerta kaasua polkaistessaan.

Autoteollisuuden ja ympäristöystävällisyyden liittäminen samaan lauseeseen kuulostaa omiin korviini samalta mitä Madonna laulamassa hittiään Like a Virgin. Ei kovin uskottavaa, ellei sitten kuuntele sanoitusta Quentin Tarantinon Reservoir Dogs -elokuvassa esitetyn hillittömän tulkinnan mukaan.

Valkoinen väri on nyt autoissa muotia. Automessuilla esiteltävät autot hohtavat vastasataneen lumen lailla valkoisina riippumatta siitä, vaikka ne olisivat vanhaa kunnon löpöä nieleviä katumaastureita. Kirkuvan punaisina komeilevat vain korskeimmat kilpahirmut, joiden omistajat tuskin muutoinkaan piittaavat viherpipertäjien paheksuvista katseista.

Autoissa musta väri kertoo samojen väriasiantuntijoiden mukaan virkamiesmäisyydestä. Musta auto on virallinen. Musta auto on uskottava (ei saa sekoittaa katu-uskottavuuteen). Musta auto on klassinen. Mutta riippuen automallista musta auto voi olla myös Venäjän mafian tunnusmerkki.

Ei liene epäselvää minkä väriseen autoon päädyimme?

Virkamiesmäistä ja ylähuuli tiukkana pysyvää kapinaa uhkuen valitsin muodikkaan ja ympäristöystävällisen valkoisen värin sijasta metallihohtoisen mustan auton.

Kovin kapinalliselta automme ei silti näytä, eikä vaara sekoittaa autoamme itämafian menopeliin ole kovin suuri. En näet usko wisemanien kurvailevan perhefarmareilla, joiden takaikkunoita varjostavat Autot-elokuvan Salama McQueen -auringonvarjostimet.

Toisaalta, voihan olla, että itänaapurin mafiasta irti rimpuileva gangsteri kuuluu jonkin sortin suojeluohjelmaan, jossa tavoitteena on sulautua massaan mahdollisimman tehokkaasti. Silloin Skoda Octavia on oiva valinta, sillä auto on roikkunut jo useamman vuoden maamme myydyimpien automallien kärjessä.

Suomalaiseen massaan sulautuva gangsteri katsoo varmasti myös silmä kovana Skoda-turnauksen pelejä, ja pohtii mitä keskiympyrään maalattu Skodan logo oikein kuvaa? Siivekästä nuolta vai jotain ihan muuta? Eikös sen auton pitänyt symboloida myös jotain miehiseen fysiologiaan liittyvää?

Linkit:
Reservoir Dogs - Like a Virgin quote (englanniksi, sivun alalaidassa)