Stereoissa soi”Green Dayn uusi albumi myynnissä kaikilla ABC-asemilla heti 15.5. keskiyöllä! Älä jää ilman!” Jotenkin tähän tapaan mainostettiin Radio Rockin taajuudella perjantaina suurin odotuksin julkaistavaa uuspunk-albumia.

Mainos nostatti kylmän hien pintaan. Tähänkö on tultu? Punkiin kuuluu olennaisena osana ns. vastakulttuuri, ja jonkinasteinen markkinatalouden vastustaminen. Valtavirtasuosio tarkoittaa automaattisesti itsensä myymistä, alhaista kapitalismin äijälle huoraamista.

Vastaava mustavalkoinen ajatusmalli vain harvojen tunteman yhtyeen paremmuudesta tunnetaan hyvin myös indienörttien piireissä. Siirtyminen suuren levy-yhtiön palvelukseen on sieluttomuutta ja huonon musiikin merkki. ”Pidin heidän ensimmäisestä albumistaan. Ai et ole kuullut siitä? No, sitä julkaistiinkin vain rajattu painos, ja levy oli myynnissä ainoastaan yhtyeen jo kuopatuilla nettisivuilla”, toteaa omahyväinen ja itseään omaperäisenä pitävä musiikkisnobi.

Green Dayn ei kaiketi voi sanoa kuuluvan puhtaasti kumpaankaan edellä mainittuun tyylilajiin, mutta yhtye ponnistaa vahvoilta punk-juurilta. Itse löysin bändin erinomaisuuden (kuten muutama miljoona muutakin teiniä) 90-luvun alkupuolella julkaistun Dookie-albumin myötä. Nyt viisi vuotta pankin uudestaan räjäyttäneen American Idiot -albumin jälkeen paineet menestysplatan teolle ovat valtavat. Ainakin ansaintalogiikan kanssa rimpuilevan levy-yhtiön puolelta.

Ikisuosikkini Pearl Jam ei ole punkia eikä indiepoppia, mutta yhtyeen muistetaan käyneen omaa taisteluaan mm. keikkalippuja myyvää Ticketmasteria vastaan. Aikana, jolloin MTV yhä oli nimensä mukaisesti Music Television, rimpuili yhtye tutkainta vastaan kieltäytymällä tekemästä biiseistään musiikkivideoita. Ajaen samalla Epicin markkinamiehet hulluuden rajamaille.

En tiedä onko Pearl Jamin keulahahmo Eddie Vedder pehmentynyt vuosirenkaiden kertymisen myötä, vai onko markkinamyönteisempi basisti Jeff Ament päässyt nuijan varteen, mutta yllätyin melko lailla lukiessani uutisen Rock Band -nimiseen konsolipeliin liittyen. Pelitalo Harmonixin seuraava tuotos on konsolipeli, joka on omistettu kokonaan Pearl Jamin kappaleille.

Aikamoista. Ja pistää harkitsemaan konsolin ostoa. Jälkikasvun vanhempi pää alkaakin jo olla siinä rajoilla, että voisi opetella konsolipelejä ja tutustua elämää suurempaan musiikkiin.

Mutta sitä ennen pitäisi kaiketi etsiä lähin ABC-asema.

Linkit:
Seuraava Rock Band on omistettu Pearl Jamille