Urheilu ja vapaa-aikaSelostajat, jotka opettavat käyttämään kaukosäätimen mute-näppäintä.

Hyvä jalkapalloselostaja täydentää nautinnon avaamalla taustoja, tarjoilemalla sopiviin väleihin mielenkiintoista nippelitietoa ja eläytymällä asiantuntevasti selostamiseen. Mutta kuten niin monessa muussakin asiassa, epäkohtien tarkastelu on huvittavampaa. Ketkä ovat siis suomenkielisen television kolme jäätävintä jalkapalloselostajaa?

3. Pepe Jürgens
Nuoremman polven selostajista ylivoimainen kaikessa kauheudessaan. Pepe jos kuka osaa tappaa draaman. Selostaa suuremmaksi osaksi aikaa täysin monotonisella tavalla, mutta saattaa intoutua jostain aivan merkillisestä yksityiskohdasta. ”Nyt Honka puolustaa peräti seitsemällä, EI VAAN KAHDEKSALLA miehellä…”

Pepe on vankistanut omaa asemaansa erityisesti häikäisevillä englanninkielisillä kentänlaitahaastatteluillaan, jotka ovat silkkaa camp-huumoria: ”Was it mean?” ja ”Have you practised this kind of?” ovat kysymyksinä jo klassikoita.

2. Hannu-Pekka Hänninen
YLEn urheilutoimituksessa tuottajan ominaisuudessa valtaa pitävä ja käyttävä Hoopi on vanhemman liiton miehiä. Erikoistunut tuhoamaan suurten finaalien tunnelman selostamalla ne itse. Näkee säännönmukaisesti kentällä omiaan lukemattomista eri kulmista tarjotuista kamerahidastuksista huolimatta, eikä korjaa virheitään. Ei onneksi enää niin usein äänessä mitä aiemmin.

1. Anssi Kukkonen
Legenda. Kanki-Kukkosen Filmnet-selostukset joskus sotien jälkeen saavat ihon yhä kananlihalle, ja aikaiseksi tahattomia naurunpyrskähdyksiä.

Eräs klassinen Kukkos-hetki koettiin 90-luvun alkupuolella Anssin selostaessa Man Utd:n ottelua. Mies sekoitti sujuvasti punanutuissa pelanneet Andrei Kanchelskisin ja Paul Incen keskenään.

Asia ei sinänsä olisi ollut niin huvittava, elleivät miehet olisi olleet niin tyystin erinäköisiä keskenään. Andrei oli lähes albiinomaisen kalpea, vikkelä ukrainalaislaituri, ja Ince puolestaan hipiältään lähes yöntumma, paikallinen keskikenttämies. Sekoittamisen vaara oli lähes olematon. Korostan Kukkosen tapauksessa sanaa lähes.

Anssin selostuksiin lisämausteensa antoi miehen pettämätön tapa lausua pelaajien nimiä. Lämpimin muisto on noin parinkymmenen vuoden takaa, jolloin ManU:n silloinen maalivahti Les Sealey muuttui Kukkosen suussa Les´s Iiliksi. Verratonta!

Ketkä ovat sinun kaikkien aikojen rakkaimmat tunnelmanpilaajasi?