Työn orjaEräs työkaverini puhuu meistä virkamiehistä töissä sopuleina. Tiedäthän nuo veikeät pikku jyrsijät, jotka sokeasti juoksevat muiden mukana alas jyrkänteeltä?

YLE uutisoi hersyvällä tavalla pienen luontoon liittyvän anekdootin. Raisiossa on ensimmäistä kertaa saatu videokuvattua naukuva orava. Luit oikein, naukuva. Ei enää kurremaista säksätystä, vaan kissamaista naukumista ”silminnähden kiihtyneessä mielentilassa”.

En voinut vastustaa uutisesta syntynyttä mielleyhtymää julkiselle sektorille, jossa on sopulien voimin samalla tavalla kiihtyneessä mielentilassa valmisteltu ensi vuoden talousarviota.

Ensimmäiset talousarvioesitykset on tuotu julkisuuteen, ja naukuminen on ymmärtääkseni alkanut eri puolilla. Uutisoinnistakin uupui kaikki iloisuus ja hersyvyys.

Nisäkäsasiantuntija arvelee oravien naukumisen liittyvän levottomuuteen tai pelkoon. Sama koskee virkamiessopuleita.

Pelko on perustellusti persuuksissa kun palvelujen kysyntä kasvaa alati, valtiolta tulee aina vain lisää velvoitteita ja subjektiivisesta oikeudesta on muodostunut sopulin suussa kirosana. Siinä jyrsijän hymy hyytyy kun piilossa olevat pähkinät on syöty ja edessä on kylmä talvi.

Luontoillan asiantuntijat pohtivat, voisiko oravien naukuminen olla perua poikasiästä, jolloin oravapienokaiset kommunikoivat emonsa kanssa piipittämällä. Siltähän se talousarvion valmistelukin kuulostaa. Kakusta ei kerta kaikkiaan riitä kaikille vaikka kotipesässä kuinka piipitettäisiin ja auottaisiin suuta. Ruoki siinä sitten koko pesue, kun jaettavana on pelkkää niukkuutta. Vähemmästäkin alkaa naukua.

On mielenkiintoista nähdä miten talousarvioesitykselle käy päätöksenteon rattaissa. Varmaa on, että eri puolilta kuuluu rutkasti perinteistä kiukkuista säksättämistä, ehkä jokunen uuden viestinnän keinon ominut naukaisukin.

Vallitseva globaali taloustilanne vai ekonomian evolutiivista luonnonvalintaa, termit vaihtelevat. Varmaa on, että julkinen sektori on tilanteessa, jossa on kyettävä tekemään asioita eri tavalla mitä ennen. Hieman kuten naukumaan opetelleet oravat.
 
Optimistinen sopuli haluaa kuitenkin ajatella, että tarinalla voi olla positiivinen loppu. Onhan sopulien syöksy jyrkänteeltä mereenkin vain Disneyn elokuvasta syntynyt myytti.

Linkit:
Naukuvat oravat hämmentävät