Urheilu ja vapaa-aikaUrheilukanava näytti viime viikonloppuna jalkapallonystävien iloksi tuutin täydeltä FA Cupia. Jumitin itsekin katsomaan kanarialintujen alavireistä sirkutusta ottelussa Carlisle United vs. Norwich City.

Peli näytti kovin tutulta. Kenttä oli kurjassa kunnossa. Pelaajien syötöt menivät lähes järjestään vähän sinne päin. Esitykset eivät juuri saaneet haukkomaan henkeään ihastuksesta.

TPS:ssa viime kaudella loistanut lontoolainen Wayne Brown vertasi Veikkausliigaa tasoltaan Englannin kolmanneksi ylimpään sarjatasoon eli Ykkösliigaan. Ilmankos televisiosta tullut ottelu näytti niin tutulta. Ero maksukanavilla näkyvään Valioliigaan on huima.

Samantapainen tasoero hiipi omaan mieleeni lukiessani ihaillen Tuomas Kyrön uusinta tekstiä Veikkaajassa. Aiemmin kolumnipalstan valtiaaksi kohonnut kirjailija oli saanut uuden palstan, joka toinen viikko julkaistavan ”Marginaalissa” -kirjoitussarjan, jossa mies tutustuu itselleen vieraisiin urheilulajeihin.

Painonnoston maailmaa ulkopuolisen ennakkoluuloisin silmin hersyvästi tarkastellut teksti oli ehtaa Valioliigaa. Äärimmäisen nautittavaa, saaden haukkomaan henkeä kuten valioliigataiturien yhteispeli ja yksilösuoritukset. Näppärä seinäsyöttö, huikea laidanvaihto, silmiä hivelevä harhautus, oikea-aikainen liike tyhjään tilaan ja kylmäverinen viimeistely.

Siten Kyrö kirjoittaa. Osuvasti. Kauniisti. Urheilumiestä ymmärtäen.

Vertailu Veikkausliigan tai Englannin Ykkösliigan ja Valioliigan välillä on hedelmätöntä. Lienee silti fakta, että osa alemmalla tasolla pelaavista haikailee itselleen salaa samanlaisia kykyjä mitä pääsarjan parrasvaloissa patsastelevilla on.

”Miten tuollakin mulkerolla voi olla noin pehmeä tatsi palloon? Mitä se on tehnyt enemmän kuin minä ansaitakseen kaiken tuon? Miksi minä en voi olla yhtä taitava?”

Pauli Kallion aladivisioonajalkapalloa kuvaavan sarjakuvan FC Palloseuran eräässä stripissä todetaan itse lajista harvinaisen osuvasti: ”Jalkapallo on hieno peli. Kerran kesässä voin potkaista kuten Litmanen, mutta en koskaan työntäisi kuulaa kuten Arsi Harju”.

Sama pätee kirjoittamiseen.