Urheilu ja vapaa-aikaSuosikkiseurani on kiittänyt nettisivuillaan kannattajia viime kaudesta jo useamman kuukauden ajan samalla ilmoituksella. Samassa yhteydessä on luvattu ”kauden 2010 kausikorttimyynnistä lisäinformaatiota pian”.

En ole fyysikko, mutta minua jäi kaihertamaan mitä ”pian” tarkoittaa? Klikkailin siis itseni Wikipedian sivuille.

Albert Einsteinin suppean suhteellisuusteorian mukaan aikaa ei voi esittää muuten kuin aika-avaruuden osana. Tapahtumien välinen etäisyys riippuu tapahtumia tarkkailevien havainnoitsijoiden suhteellisesta nopeudesta tapahtumaan nähden.”

”Ajan voi käsittää myös nopeudeksi, jolla eri ilmiöt tapahtuvat. Esimerkiksi suuressa painovoimakentässä aika kuluu suhteellisuusteorian mukaan hitaammin kuin pienessä painovoimakentässä, mikä näkyy esimerkiksi kemiallisten reaktioiden ja kellojen käynnin hidastumisena.”

Joten jos minä olen kannattajana tapahtumaa tarkkaileva havainnoitsija, ja asioita pitäisi tapahtua tässä vaiheessa kautta erityisesti TPS:n toimistolla, niin johtuuko havaitsemani epäkohta siitä, että olen viime kuukausina liikkunut suhteellisesti vinhempaa vauhtia suhteessa toimiston väkeen?

Vai sijaitseeko Tepsin toimisto valtavassa gravitaatiokuopassa, jossa aika yksinkertaisesti kuluu ympäröivää maailmaa hitaammin?

”Ihmiset eivät kuitenkaan voi itse huomata ajan kulumisessa tapahtuvia muutoksia lähiympäristössään, sillä aivot ja havainnot toimivat samalla aikaan sidotulla nopeudella”, tietää Wikipedia kertoa.

Tämähän selittäisi myös sen, miksi TPS:n sivuja päivittävät henkilöt eivät ole nähneet tarpeelliseksi päivittää nettisivuja kausikorttimyynnin osalta?

Stephen Hawkins on käsitellyt useita kosmologian aihealueita ansiokkaasti bestsellerissään Ajan lyhyt historia. Täytyy myöntää, että teoksen lukeminen jäi minulta aikanaan kesken. Mutta pystyisikö edes herra Hawkins selittämään Tepsin kausikorttimyyntiin lupaamaa lisätiedon aikataulua?

Televisiossa pyöri 80-luvulla ohjelma nimeltä Paljonko on paljon. Muistaakseni pitkäikäisen sarjan vihoviimeisessä jaksossa paljastettiin, että riippumatta käsiteltävästä aiheesta, on 100 paljon.

Olisiko Ylellä aihetta luoda uusi ohjelma nimeltä Miten pian on pian?

Linkit:
Aika (Wikipedia)
Ajan lyhyt historia (Wikipedia)