Urheilu ja vapaa-aika”Savanni nukahtaa iltapäivän kuumuuteen, myös me nukahdamme väsyneet leijonat. Peiton alle apinanleipäpuun katveeseen, keltainen ja okranvärinen maa. Se on leijonan osa, se on leijonan osa.”

Suomen jääkiekkoleijonat eivät tietääkseni olleet tapelleet olympiakylässä Ultra Bran laulun lailla. Vancouverin jäähallissakaan ei pitäisi olla kuuma iltapäivisin, saati illalla.

Mutta niin vain leijonan osa oli nukahtaa, jolloin kolmen kruunun metsästäjäpojat nylkivät apinanleipäpuun katveessa torkkuvat savannien kuninkaat.

Suomen ja Ruotsin välisen ottelun ja jossain määrin jopa nykymaajoukkueen kulminaatiopiste nähtiin toisessa erässä. Suomi sai pelata pitkään jopa kahden miehen ylivoimalla. Kaikkien aikojen olympiapistelinko, Teemu Selänne, mökeltää kiekon svenssonille, ja ylivoimapyöritys keskeytyy taas alkuunsa.

Selänne, armoitettu maalintekijä, ei olekaan enää maaginen. Hänessä tiivistyy koko joukkue. Lätty ei enää uppoa samalla tavalla pussiin, eikä liike enää riitä nuoria erikssoneja ja bäckströmeja vastaan.

Surullisinta on se, ettei Leijoniin ole noussut nuoria alfauroksia, jotka haastaisivat väkevästi vanhat laumanjohtajat. Kuten jalkapallomaajoukkueenkin puolella, fakta on sama: parhaat pelaavat, lukee passissa syntymävuoden kohdalla mitä tahansa.

Vanhemman Koivun johtaman hyökkäysvitjan yhteenlaskettu ikä on silti 110 vuotta. Liike ei ymmärrettävästi ole loukkaantumisten kanssa pitkään painineilla Ankkalinnan veljenpoikaketjun miehillä yhtä hurjaa mitä 15 vuotta sitten. Joku takarivistä voi tietysti huudella, ettei Selänne koheltanut kyseisessä ketjussa. Ei niin, mutta Peltosen Ville pelaa myös olympiajoukkueessa.

Toisaalta, viisaat miehet ovat sanoneet, että näissä turnauksissa olennaista on voittaa oikeat pelit. ”Win the right games”, kuten eräs kiekkoleijona tapaa sanoa.

Toivottavasti Suomen Leijonat eivät noudata liian tarkasti leijonien toimintatapoja. Uroksilla kun on tapana odotella varjossa, että naaraat tuovat niille ravintoa. Naarasleijonat ovat jo pelanneet itsensä mitalipeleihin. Urosleijonien on tehtävä se ihan itse.