Kahdeksas kerta kuntasalikuusiottelua muodostui itselleni katkeraksi. Jouduin tyytymään toimitsijan ja virallisen valvojan rooliin.

8th ANNUAL KUPITTAA MEMORIAL SEXTATHLON KUTSUKILPAILU
la 23.1.2010 klo 13.00, Kupittaan urheiluhalli, Turku, Finland


Lajivalikoima pysyi saman, vaikka tänä vuonna kisan aikana kypsyi ajatus lajien päivittämisestä ikämiessarjoihin sopiviksi. Nähtäväksi jää oliko esimerkiksi maastaveto mukana ohjelmassa viimeistä kertaa?

Tänä vuonna rautaa oli repimässä vain neljä gladiaattoria, sillä Kouvolan kauhu eli Keijo jäi kotiin ihastelemaan uutta kylpyhuonetta, ja itse selittelin pitkälle venyneellä sairastelulla osallistumattomuuttani.

Sextathlon 2010
Viimeinen laji eli 500 metrin soutu herätti eniten hilpeyttä, muiden huonovointisuudella, tottakai.

1.    Punnitus
Ensimmäinen laji on aina yhtä huvittava. Vuodesta toiseen samana pysyvää urheiluhallin vaakaa kalibroidaan suurella innolla ja intohimolla. Vaaka on silti armoton.

Totuuden nimissä miehet ovat pysyneet hyvässä kuosissa, eikä paino ole päässyt paljoa heittelehtimään. Tänä vuonna vältyttiin myös painoindeksikeskusteluilta, eikä kukaan vedonnut absoluuttisen menestyksen mittaamiseen nakkikioskijonossa puoliltaöin.

Tulokset: Lauri 86,7 kg (kisapaino 87,5 kg), Kääriä 82,9 kg (82,5 kg), Timo 81,5 kg (82,5 kg), Erno 77,2 kg (77,5 kg).

2.    Penkki
Penkkipunnerrus on ensimmäinen otsasuonet pullistava laji. Tähän asti punnitus ja lämmittely olivat aikaansaaneet virnistelyä ja naurunremakoita, mutta kun tankoon ladattiin itse kullekin oman kisapainon verran rautaa, hyytyi hymy. Etenkin kun tarkoituksena on tehdä mahdollisimman monta toistoa, ei yhtä rykäisyä.

Tulostaso pysyy aina vain kaikilla tasaisen korkeana, ja itse asiassa Erno löi muille luun kurkkuun nostamalla kaikkien aikojen toistoennätyksen. Rikki meni maagisena pidetty 25 toiston rajapyykki. On se hurja.

Tulokset: Erno 26 toistoa (77,5 kg), Lauri 12 toistoa (87,5 kg), Kääriä 10 toistoa (82,5 kg), Timo 9 toistoa (82,5 kg).

3.    Maastaveto
Maastaveto aiheutti keskustelua siitä, miten mielekästä lajia on ylipäätään pitää valikoimassa. Puolitoista kertaa oma kisapaino on aikamoinen läjä rautaa revittäväksi, mikäli liikettä ei tule tehtyä salilla säännöllisesti. Välilevyjen pullistumat lienevätkin vain ajan kysymys. Jatkossa jalkojen voimaa esitettiinkin testattavan selälle turvallisemman jalkaprässin muodossa. Ei välttämättä pöllömpi ajatus.

Timo ei luopunut maastavetomarsalkan sauvasta, vaan latasi tauluun suuremman toistomäärän, mitä muut kisailijat tekivät yhteensä! Erno tuntui tosin hieman taktikoivan omassa nostosarjassaan, muiden tuloksia etukäteen vilkuillen.

Tulokset: Timo 18 toistoa (122,5 kg), Erno 5 toistoa (120 kg), Kääriä 4 toistoa (122,5 kg), Lauri ei toistoja.

4.    Leuanveto
Säännöt ovat simppelit. Kädet suoraksi alas, ja sieltä nousu käsivoimin ylös siten, että leuka ylittää tangon. Kun tekee riittävästi toistoja, niin hauikset huutavat hoosiannaa ja leveät selkälihakset laulavat siionin virttä.

Tulostaso oli kelvollinen tässäkin lajissa. Jokainen jamppa on yhä Puolustusvoimien lihaskuntotestin mukaan erinomaisessa tikissä. Erno jopa ilmiömäisessä.

Tulokset: Erno 25 toistoa, Timo 16 toistoa, Lauri ja Kääriä 14 toistoa.

5.    Dippi
Kuntosalilla vähemmän käyneille tiedoksi, että dipissä harjoitetaan käsien ojentajia laskeutumalla alaspäin siten, että kyynärpää muodostaa 90 asteen kulman, jonka jälkeen punnerretaan kädet suoraksi. Kyseessä on siis melko pienten lihasryhmien liike, joka tuntuu raskaalta, kun aiemmin ojentajat ovat olleet kovilla mm. penkkipunnerruksessa.

Jokainen epeli ylitti hyvän 20 toiston rajan, ja Kääriä teki oman ennätyksensä. Ikämiehinäkin tulostaso voi olla nouseva, mikä epäileville tuomaille tiedoksi.

Tulokset: Erno 33 toistoa, Kääriä 25 toistoa, Lauri 24 toistoa, Timo 21 toistoa.

6.    Soutu 500 m
Viimeinen laji on pelätty aerobinen helvetti, 500 metrin rykäisy soutuergometrillä. Lajia on perinteisesti totuttu pitämään pitkien miesten lajina, mutta tällä kertaa osallistujista vertikaalisesti rajoittunein vei voiton. Kääriän spinning-treenien tuoma hyöty näkyi maaniseen lentoon yltäneessä suorituksessa.

Tulokset: Kääriä 1,36,8 (aika); Timo 1,38,9; Lauri 1,41,1; Erno 1,43,3

Lopputulokset
Erno vei 16 pisteellä kolmatta kertaa peräkkäin nimiinsä Kupittaan Sextathlon-mestaruuden. Miehen ylivalta ei varsinaisesti ollut edes uhattuna. Kakkoseksi kiri loistavalla loppukirillä eli erityisesti kahden viimeisen lajin erinomaisella menestyksellä Kääriä (13 pistettä). Timo nappasi itselleen pronssisen pokaalin 12 pongolla, ja Lauri jäi Kiira Korven lailla katkeralle neljännelle sijalle 10 saavutetun pisteen myötä.

Ensi vuonna uudestaan, ja mahdollisesti jopa uusin kujein. Toivottavasti saamme silloin kasaan koko kuuden karjun lauman terveinä ja testosteronia uhkuen. Sextathlonia kun on viimeksi kisattu kaikkien läsnä ollessa vuonna 2004.

Linkit:
Kuvagalleria - Sextathlon 2010
Edellisten vuosien raportit