Parisuhde ja perheJa oraakkeli ennusti, että Oidipus tappaa isänsä…

”Punaisessa nurkkauksessa isät. Yhteensä reilut 70 vuotta, kolme ja puoli metriä ja karkeat 140 kiloa suomalaista lihaa. Takana luja putki rilluvuosien, kuten laulussa sanotaan.”

”Sinisessä nurkkauksessa pienet pojat. Yhteenlaskettu ikä vajaat kymmenen vuotta, reilut kaksi metriä ja noin 30 kiloa. Edessä häikäisevä tulevaisuus.”

Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua osallistuessani jälkikasvun kanssa ensimmäistä kertaa isä-poika-sählyyn. Kerttulin koulun liikuntasali muotoutuikin myyttisen taiston areenaksi, jossa ei vältytty hieltä eikä kyyneliltä. Vain veri jäi uupumaan, mikäli ihon alaisia verenpurkaumia eli mustelmia ei lasketa. Välillä mailat kävivät näet poikien joukkueessa pelikaverin otsassa asti. Silloin isistä kuoriutui esiin huoltaja ja joukkuelääkäri. Ottelun mertamainen selostus kuului tehtäviin jo aiemmin.

Eeppisen ottelun loppulukemat kirjattiin pojille 10-9 lukemin. Oma jälkikasvuni tosin laski, että todellisuudessa he voittivat 11-9, kun hän kävi lämäisemässä pallon vielä pelin päättymisen jälkeen kertaalleen verkon perukoille. Epelissä on ilmiselviä karijalosmaisia pisteiden metsästäjän piirteitä?

Kävimme intoa ruokkiaksemme vielä pelien päätteeksi urheilukaupassa, josta mukaan tarttui Espanjan jalkapal-lomaajoukkueen pelipaita ja valkoiset urheilushortsit. Hänen kummisetänsä epäilikin mahtaako pojasta tulla vihreällä veralla samanlainen pseudotaiteellinen kaatuilija mitä Madridin galacticoista?

Ainakin sählykentällä reaktiot olivat eteläeurooppalaisen voimakkaita aina isien onnistuessa maalinteossa tai pelikaverin kopsauttaessa vahingossa mailalla käsille. Myös taktinen kurittomuus muistutti latinalaisen kulttuurien taitureita. Otteita rytmittänyt pelikirja vaihteli sekin rajun yksilöyrittämisen ja kreikkalaisen kilpikonnapuolustuksen välillä, jossa molemmat pojat seisoivat maaliviivalla omaa börsää suojellen.

Vielä tempo ei käynyt astmaattisen isän voimille, mutta tulevaisuudessa peli todennäköisesti kovenee entisestään. Isät ikääntyvät ja pojat vahvistuvat, mutta kilpailuvietti tuskin rapistuu kummallakaan osapuolella.

Saa nähdä mihin suuntaan sählysessiot kehittävät isä-poika-suhdetta, ja kuinka paljon se tulee muistuttamaan antiikin tragedioita. Ei sille Oidipuksellekaan kovin hyvin käynyt, vaikka ei isänsä kohtaloa jakanutkaan…