Työn orja-    Mitäs tänne kuuluu?
-    Sitä normaalia. Bara normal. Paranormal…

Työkaverini sanaleikki huvitti suuresti eräänä iltapäivänä. Kommentti kuvaa myös osin sitä työympäristöä jossa hän raataa, mutta samalla se sai myös miettimään työtä, työstä maksettavia palkkoja ja niiden normaaliutta.

Samana päivänä näet uutisoitiin FC Barcelonassa pelaavan Lionel Messin olevan nyt maailman parhaiten palkattu jalkapalloilija. 22-vuotias nuorimies saa pallon potkimisesta vaivanpalkkaa 33 miljoonaa euroa vuodessa. Kohtuullinen korvaus, sanoisin.

Toki Messi on poikkeustapaus. Hänellä on ilmiömäisiä taitoja, joiden näkemisestä ihmiset ovat valmiita maksamaan rahaa. Paljon rahaa. Lisäksi hän on viihdetyöläinen ja huippuunsa trimmattu urheilija. Henkilö, jonka työura myös kestää reilusti vähemmän aikaa mitä Kuntaliitto suosittelee.

Väitän silti, etten osaa olla kateellinen Messin palkasta. En edes osaa olla kovin kateellinen niille Valioliigan rivifutareille, jotka ansaitsevat viikossa sen mitä minä vuodessa. Kateutta sen sijaan podetaan usein jonkun satasen tai tonnin vuoksi. Lähipiirissä tai kollektiivisesti.

Suomalaisille on normaalia potea kateutta. Kateus kuuluu suomalaisuuteen kuten mämmi ja koskenkorva. Ei kovin kivoja juttuja yksikään.

Meissä jokaisessa on jäljellä aikamoinen jässikkä luolamiestä, joka näyttäytyy laskuhumalan yllättäessä Mantun grillin jonossa, mutta myös toista synkässä mielen metsissä asustelevaa otusta, kateuden peikkoa.

Kateuden ruma peikko nousee nimenomaan esiin keskusteltaessa palkoista. Lähes koko kansa oli yksimielisesti sitä mieltä, että ahtaajien lakko oli törkeä temppu koko Suomea kohtaan. Hyväpalkkaiset ahtaajat tuhoavat kansantalouden orastavan nousun ja sahaavat samalla omaa oksaansa.

YLE uutisoi, että vaikutukset vientiin ovat rapiat 160 miljoonaa euroa per päivä ja tuontiin pyöreät sata miljoonaa. Viha ja kateus kuulsivat uutisen kommenteissa. Itsekin heittelin lärvikirjassa raamatullisesti kiviä ahtaajien suuntaan.

Yliopistoväen uhatessa lakolla, ei paniikki ryöstäytynyt valloilleen turuilla ja toreilla. Tieteellisiä artikkeleita ei hamstrattu hullun lailla, eikä valtiovarainministeri antanut otsa rypyssä lausuntoja yhteisvastuusta. Yliopistolla tehtävä työ ei heiluta kansantalouden purtta, vaikka tutkijat ja assistentit kuinka seisoisivat veneessä sepalus auki mökää pitäen. Kunnon juhannuksen räyhähenkien lailla.

Kukaan ei ollut heille kateellinen. Päällimmäinen tunne taisi itse asiassa olla sääli. Normaali vai paranormaali ilmiö?

Linkit:
Messi nousi parhaiten tienaavaksi ohi Beckhamin
Paranormaali ilmiö (Wikipedia)