Pohdinta ja pähkintä“David has left the building.”

David Beckham tuli ja nosti Turun hetkeksi maailman kartalle. Totuuden nimissä ei Turkua vieläkään David I Pyhän kotimaan journalistipiireissä osata kovin hyvin asettaa kartalle, sillä ihmeidentekokaupunkia aseteltiin jonnekin Göteborgin nurkille Ruotsiin.

Mutta mikäli luotamme siihen, että lentoyhtiöiden autopilotteihin on ohjelmoitu oikeat koordinaatit, niin turistit päätyvät jatkossa Turkuun. Nyt on näet syytä tehdä maamme lounaiskolkan ylpeydestä pyhiinvaelluskohde jokaiselle jalkapallonystävälle, julkkisbongarille ja kenties myös urheilukirurgiasta kiinnostuneiden rajatummalle joukolle. Jalkapallo- ja julkkiskulttuurin Graceland.

Helmu Orawan, kuten Daily Mail Online uudelleenristi ortopedi Sakari Oravan, kokoon kursiman akillesjänteen reliikkiarvo lienee itsestään selvä. Pieni rispaantunut pätkä esille vaikka Mehiläisen aulaan tai vitriiniin Veritas-stadionille, niin siinäpä piispa Henrikin luiden kaltainen vetonaula Turulle.

Kirurginveitsi, jolla Orava viilsi pyhää tukijalkaa (Beckham antaa kuuluisat vapaapotkunsa ja keskityksensä oikealla jalalla, ei vaurioituneella vasurilla), on myös ilmiselvä nähtävyys.

Jos veitsi ja palsamoitu pätkä rispaantunutta jännettä asetettaisiin rinnakkain esimerkiksi Kauppatorille, kiemurtelisi keskustassa kesäisin pyhiinvaeltajien posse samaan tapaan mitä Mekassa. Talvisin turistien tungos saattaisi olla hieman hillitympää mikäli vitriinin lasit ovat umpijäässä ja näkyvyys heikko.

Mehiläisessä pari yötä nukkuneen Pyhän Davidin lakanoilla on myös suuri arvo jalkapallo- ja erityisesti julkisuususkovaisten leireissä. Hikeentyneitä lakanoita kertyi varmasti useampi, ja jossain niistä saattaa jopa olla pisara Davidin verta. Ehtaa genomia siis!

Sairaalavuoteen käytetyt lakanat onkin syytä riipiä pyhiksi käärinliinoiksi. Samaa voidaan ajatella myös jumalaisen keskittäjän sydämenvalitusta, lähes pyhän maustetytön hotellilakanoista. Hyvällä onnella jostain sairaalan kylpypyyhkeestä voi myös nähdä niihin painuneet kärsineen parransänkisen miehen kasvot?

Luonnollisesti kaikki Davidia hoivanneet lähi- ja sairaanhoitajat on oikeutettua julistaa pyhimyksiksi, tai ainakin autuaiksi omana elinaikanaan. Sakari Oravalle lienee syytä varata jonkin sortin apostolin arvonimi.

Tuskin kovin moni pahastuu, vaikka Sakari vaihdettaisiin vaikka Luukaksen tilalle? Tietääkseni hän ei ole tehnyt mitään kovin merkittävää viimeiseen pariin tuhanteen vuoteen, kun taas Sakari on tunnustettu ja todistettu ihmeidentekijä. Onnistuisivatkohan nimitykset tuoreelta arkkipiispalta, joka on tunnetusti edeltäjiään vapaamielisempi?

Auto, jolla David I Pyhä karautti Louhen uumeniin, on sekin ansainnut paikkansa vähintään TS:n automuseossa. Siippa Beckhamia kuljettanut tilataksi on sekin syytä muuttaa vähintään jonkin sortin lasten huvipuistohetkuttimeksi.

Kauppatorille luonnollisesti pystytettävä, ”Turun oman pojan”, valtava sata metriä korkea näköispatsas olisi sekin oiva vetonaula, ja saisi tamperelaisten Näsineulan kalpenemaan kummasti. Turisteille voitaisiin sitten myydä pieniä näköispatsaan kopioita siinä toisen nähtävyyden, riippuvan Myllysillan vieressä?

Linkit:
Beckhamin operaatiouutinen Daily Mailissa