Urheilu ja vapaa-aika”Eteenpäin! Eteenpäin!”

Kauden ensimmäinen mustavalkoraitaisten kotipeli on takana. Arvokkaiden kolmen pisteen lisäksi ottelu tarjosi riemumieltä myös katsomon puolella. Peliesityksissä ei vielä ollut ihan hirmuisesti hihkumisen aihetta.

Hankin ystäväni kanssa ensimmäistä kertaa kausikortin Tepsin peleihin. Muoviläpyskä takaa minulle koko kaudeksi ”oman paikan” Olympiakatsomosta. Kaupan päälle sain myös naapurit, joita, toisin kuin omaa istuinpaikkaa, ei voi valita. Jokainen Ylioppilaskylässä aikanaan asunut tietää, että joskus onni on myötä, joskus ei.

Palloa oli potkittu kentällä ehkä vartin verran, kun ystävälleni ja itselleni kävi harvinaisen selväksi, että muutama rivi yläpuolellamme istuu klassinen katsomovalmentaja. Yksilö oli kaiken lisäksi ilahduttavan kovaääninen, joten sen seuraaminen oli poikkeuksellisen helppoa.

Katsomovalmentajan tunnistaa sen omintakeisesta kutsuhuudostaan. Laji ei suoranaisesti kannusta omia suosikkejaan, vaan pikemminkin valmentaa omintakeisella otteellaan kentällä huseeraavia pelaajia. ”Eteenpäin! Eteenpäin!” tuntui olevan kyseisen yksilön yleisin ohjeeksi tarkoitettu rääkäisy.

Huvittavinta huudoissa oli se, että äänenpaino oli jotakuinkin sama mitä Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa, jossa suolle jumittaville sotilaille huudetaan ”Eteenpäin! Eteenpäin! Ei saa jäädä tuleen makaamaan!”

Välillä kyseisen katsomovalmentajan taktinen ylivertaisuus meni yli oman hilseen. Terävät ”Painetta! Painetta!” -huudot häkellyttivät jos pallo oli karjuntahetkellä oman joukkueen hallussa. Yleensä prässiä perätään omilta pojilta silloin kun pallo on vastustajalla.

Joka tapauksessa katsomovalmentajat ovat viihdyttävä yleisön alalaji. Kuulun itsekin peliesityksiä katsomossa aktiivisesti kommentoivaan rotuun, mutta ylärivin mestarin valmentamisen sijasta keskityn yleensä omien kannustamiseen. Häpeäkseni täytyy tosin tunnustaa, että avausottelun yleisin huutoni omille taisi olla vähemmän kannustava ”Kukkupallo!”

Visainen kysymys kuuluukin, kenen Tepsin pelimannin keskityksiin kyseinen kukkupallo-kiljahdus viittaa?