Urheilu ja vapaa-aikaMustavalkoinen maailmankuva on tarttunut Turussa muihinkin kuin ajatusmaailmaansa rakentaviin teineihin.

Tepsin jalkapallokannattajat levittivät viime kauden jälkimmäisessä paikallispelissä komean lakanan päätykatsomoon, jossa Turun julistettiin olevan mustavalkoinen. Sanoma tuntuu olevan ajankohtainen myös tänään, vaikka kyse onkin jääkiekosta.

Tepsin yllättävä jääkiekon Suomen mestaruus sai kaupungin ja kaupunkilaiset pois tolaltaan. Räikeimmän omalle kohdalle sattuneen esimerkin koin aamulla bussipysäkillä seistessä. Tuntematon nuori nainen aloitti kanssani keskustelun Tepsistä nähdessään vilauksen takkini alta pilkottavasta mustavalkoraitaisesta kaulahuivista! En viitsinyt tarkentaa, että kyseessä on TPS:n jalkapallojoukkueen kannatushuivi, sillä toki itselläkin oli hyvä pössis jääkiekkomestaruudesta.

Suikkasen baarissa, kuten ystäväni Karhuherra Turkuhallia nykyään nimittää, oli melkoinen meno ja meininki viime yönä. Noin 6000 kannattajaa riemuitsivat mestareita ja heidän kotiin tuomaa Poikaa. Turku oli muuttunut kertaheitolla mustavalkoiseksi, ja velat saataviksi.

Kysymys kuuluukin: tanssittaisiinko turuilla, ja tavattaisiinko toreilla, mikäli TPS voittaisi jalkapallon Suomen mestaruuden?

Odotusaika on ainakin ollut riittävän pitkä, sillä edellisestä mestaruudesta tulee syksyllä kuluneeksi 35 vuotta. Samana vuonna syntyneet voivat tänä kesänä pelata jo ikämiesfudista, eikä Tepsin nykyjoukkueessa kikkaile yhtään tuolloin hengissä ollutta pelimannia.

Veikö Interin parin vuoden takainen liigamestaruus pois turkulaisten pahimman nälän jalkapallon puolella? Vai aiheuttaako kahden liigaseuran kilpailu siinä määrin napinaa ja kapinaa, että väki on jakaantunut suuren maailman tyyliin villisti juhlivien ja kateellisena puhisevien joukkoon?

Onko siis turkulaisen jalkapallokannattajan maailmankuva eri tavalla mustavalkoinen? Olet joko Tepsin tai Interin kannattaja, mutta et molempien menestyksestä iloitseva turkulainen?

Jääkiekko sen sijaan on Turussa samanlaista kuin vapun juhlinta. Sitä juhlivat kaikki, ja aatteista on luovuttu aikoja sitten. Tepsi ei ole enää niin sininen ja TuTo yhtä punainen mitä osa vanhoista jääristä haluaisi ajatella. Työväen juhlaa viettävät porvarit siinä missä duunaritkin. Tänä vappuna liehuu alati harvenevien punalippujen sijasta yhä useampi Tepsin mustavalkoraitainen lippu.

Onko siis niin, että seurojen sarjatasoerosta ja vähäisemmästä kilpailuasetelmasta johtuen suuri massa kykenee iloitsemaan molempien jääkiekkojoukkueitten puolesta? Sininen tai punainen maailmankuva on vaihtunut jääkiekon puolella yllättävän suvaitsevaan mustavalkoiseen maailmankuvaan.

Mutta minkälainen olisi nyt juhlivien turkulaisten joukko jos TuTo pelaisi Lehtosen Ikan johdolla SM-liigaa? Olisiko osan maailmankuva eri tavalla mustavalkoinen?

Linkit:
TPS:n kannattajat juhlivat yöllä Turussa (Ilta-Sanomat 29.4.2010)