Urheilu ja vapaa-aika”… laumassa elämistä, joukkueena pelaamista ja pukukoppielämää tulen varmasti kaipaamaan tosi paljon.”Teemu Selänne, 11.4.2010, YLE Urheilu.

Luulen, että tuohon maalintekijäsankarin sivulauseeseen tiivistyy ammattiurheilijan uran lopettamisen vaikeus. Näytä minulle entinen huippujääkiekkoilija tai -jalkapalloilija, joka ei kaipaa pukukoppielämää, niin minä näytän sinulle henkisen yksilöurheilijan.

Ammattiurheilijan arki on raskasta, mutta se mahdollistaa myös vanhenemisen ilman aikuistumista. Uran loppuessa neljänkympin korvilla, on pakko siirtyä kertarysäyksellä pukukopista tavallisen tuulipukukansan pariin. Voi tökkiä aika tavalla.

Mietitään Selänteen sijasta kenties suurinta suomalaista jääkiekkoilijaa, Jari Kurria. Hän syntyi vuonna 1960, ja pelasi käytännössä keskeytyksettä (fyysisesti) aikuisten miesten kanssa vuodesta 1977 aina kevääseen 1998. Siis 17-vuotiaasta teinistä kypsään 38-vuoden miehen ikään.

NHL-kaupunkien kiertämisen välissä Kurrista tuli isä ainakin pariin otteeseen. Matkapäiviä, laumaeloa, kepposia ja pukukoppielämää piisasi silti siinä määrin, että täysipainoinen vanhemmuus kaatui väkisin silloisen vaimon kontolle.

Kun ura päättyi Colorado Avalanchen riveissä keväällä 1998, oli Kurrilla edessä totaalinen elämänmuutos. Yhtäkkiä ei ollutkaan enää pukukoppia, jonne mennä. Ei joukkuekavereita, joita Selänne vertaa veljiksi. Kevyen vitsailun ja hallilla treenaamisen sijaan pitäisi alkaa käydä kaupassa, kuskata lapsia harrastuksiin ja pestä pyykkiä. Ei helvetti, saattoi ajatus hiipiä entisen huippujääkiekkoilijan kuuppaan.

Meni noin kaksi vuotta, kun Kurri alkoi seurustella tuolloin 23-vuotiaan Vanessa Forsmanin kanssa. Aikuistumista harjoitteleva entinen Miss Suomi oli varmasti henkisesti lähempänä samaa tilannetta mitä tuolloin nelikymppinen vaimo. Vuonna 2004 Vanessasta tuli uusi rouva Kurri.

En tuomitse enkä arvostele Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilijaa millään muotoa. Tunnustan heti ensi kättelyssä, että vaikka oma pukukoppihistoriani on sangen vaatimaton, olen omimmillani jalkapallokentällä kavereiden ympäröimänä. Ystävyys on minulle erittäin tärkeää, vaimon mielestä joskus jopa ylikorostuneen olennaista.

Yritän siis sanoa, että ymmärrän Kurria erittäin hyvin. Jos kotona odottaa henkisesti vieraalta tuntuva vaimo ja pari etäisesti tuttua teini-ikäistä poikaa, saattaa koti tuntua aika ahdistavalta paikalta. Jos kaupan päälle viime vuoden Miss Suomi osoittaa kiinnostusta sinua kohtaan, saattaa miestä alkaa poltella yhdestä jos toisestakin suunnasta kroppaa.

Päättyy Selänteen uskomaton jääkiekkoilijan ura sitten huomenna tai vasta vuoden päästä, niin povaan hänelle (ja muulle perheelle) kovin erilaista arkea mitä viimeiset parikymmentä vuotta ovat tarjonneet. Pukukoppielämä vaihtuu paljon pienemmän lauman tarpeista huolehtimiseen. Sitä kutsutaan perhe-elämäksi.

Toivotankin Teemun sydämellisesti tervetulleeksi perheellisten miesten harmaaseen joukkueeseen.

Linkit:
Selänne: Päätöstä uran päättämistä ei ole tehty (YLE Urheilu)
Jari Kurri (Wikipedia)