Urheilu ja vapaa-aikaVeljesviha ja -rakkaus kulkevat käsi kädessä. Karmeimmillaan kauna karkaa lapasesta kuten Kainilla ikään. Abel ei kuitenkaan ollut menestyvä jalkapalloilija. Toisilla näet kateuteen voi olla syytäkin.

Tarina kertoo, että vuonna 1987 Sir Alex, tuolloin pelkkä maallinen Alex Ferguson, kinkesi Ryan Giggsin 14-vuotissyntymäpäiville valmis sopimus taskussaan. Viesti oli selvä: nimi alle ja Manchester Unitedin leipiin. Näin nuori Ryan nyysittiin Cityn junioreista Unitedin akatemiaan. Loppu on historiaa, Ryanista tuli kaikkien aikojen United-ikoni.

Ryanilla on myös vähemmän tunnettu jalkapalloileva pikkuveli, Rhodri Giggs. Hänen 14-vuotissyntymäpäiville eivät pääsarjajoukkueiden päävalmentajat jonottaneet. Teini-ikäinen Rhodri sai juhlia kaikessa rauhassa.

Ei ole Rhodria sittemminkään kosiskeltu nappulakenkävalmistajien mainoksiin tai konsolipelien kansikuvapojaksi. Rhodrista ei puhuta suurseuran ikonina tai elävänä legendana. Lähinnä puolijumalan pikkuveljenä, jolle ei riittänyt lahjoja kuten isoveljelle ikään.

Sittemmin Rhodri on ollut otsikoissa lähinnä aladivisioonien joukkueiden edesottamuksia raportoitaessa. Eri asia on, sanovatko joukkueet kuten Salford City, Bangor City, Aberystwyth Town, Kidsgrove Athletic, Bacup Borough tai Mossley vain Valioliigaa seuraaville mitään.

Vähemmän mairittelevissa yhteyksissä Rhodrista on kirjoitettu hänen jouduttuaan yhdeksäksi kuukaudeksi tyrmään tapeltuaan manchesterilaisen yökerhon edessä tai kun hänen Porschensa varastettiin.

Syitä kateuteen ja katkeruuteen löytyy siis jokaisessa veljessarjassa. Miten mahtaisi pitää Rhodrin hermo Giggsin perheen kuvitteellisella pääsiäisaterialla?

Äiti Giggs: ”Ihana talo sinulla Ryan. Muistanko oikein, että sinut valittiin viime vuonna pelaajien toimesta vuoden jalkapalloilijaksi? Taisit myös rikkoa Bobby Charltonin ennätyksen kaikkien aikojen eniten otteluita Manchester Unitedin riveissä pelanneena, eikös?”

Ryan: ”Juuh. Oli hyvä kausi. Voitettiin Valioliiga kolmannen kerran peräjälkeen. Taisi olla itselle yhdestoista liigamestaruus. Mestareiden liigassakin pääsimme loppuotteluun, mutta emme voittaneet finaalia kuten edellisenä vuonna.”

Äiti: ”Mitäs sinulle puolestasi kuuluu, Rhodri? Vieläkö sinä pelaat jalkapalloa?”

Rhodri: ”Mitäs tässä. Kyllähän mä pelailin vielä 2007-2008 Curzon Ashtonissa, mutta nyttemmin mä olen pitänyt matalampaa profiilia. Mestareiden liigaa mä katselin lähinnä telkkarista”

Äiti: ”Etköhän sinä taas jotain keksi. Jos vaikka palaisit takaisin Lontooseen kiinteistönvälittäjäksi?”

Rhodri: ”Saa nyt nähdä. Ei päättynyt sekään ura kovin häävisti, jos muistatte. Muahan syytettiin kokaiinin diilaamisesta News of the Worldin toimittajalle. Syytteet tosin hylättiin, mutta silti.”

Äiti: ”Jaa, niinhän se taisi olla. Ottakaahan pojat vähän lisää uhrilammasta pääsiäisen kunniaksi.”

Linkit:
Rhodri Giggs (englanniksi)
Ryan Giggs (Wikipedia)