Pohdinta ja pähkintäTiitisen lista. 18 nimeä. Valtakunnan salaisuus Korkeimman hallito-oikeuden päätöksellä. Ketä suojellaan tai kiristetään?

Suomalaiset mieltävät valtionsa länsimaaksi, jossa raikkaat demokratian tuulet puhaltavat ja hallinnon avoimuus on kunnia-asia. Todellisuus taitaa olla tarua karumpaa. Kekkoslovakian henki haisee yhä.

Suomen sijoitus maailman vähiten korruptoitujen maiden listassa romahti vähän aikaa sitten. Puolueitten vaalirahoituskäytännöt ovat heikentäneet kansan uskoa politiikkaan ja poliitikkoihin entisestään. Äänestysprosentti laahaa erityisesti kansanedustajia ja kunnanvaltuutettuja valittaessa.

Kansanedustaja on Suomen Kuvalehden tuoreessa "Ammattien arvostus 2010" -listalla sijalla 320. Ihan siinä lehdenjakajan, lavastajan ja sisällöntuottajan välissä. Yhden sortin sisällöntuottajiksi ja lavastajiksi poliitikot mielletäänkin. Kutsumustyöstä homman erottaa kepo korvaus ja nasakat eläke-edut.

Nuorilta kysyttäessä eroa ammattien arvostuksessa on erityisesti kirkollisella puolella. Arkkipiispa, piispa ja kirkkoherra ovat ammatteja, joita nuoriso dissaa 142-121 sijaa alemmas mitä vanhempi väestö.

Mutta voiko nuoria syyttää arvostuksen ja ymmärryksen puutteesta? Mietitäänpä hetki vastikään paljastuneita pedofiliatapauksia, joita kirkko on yrittänyt kätkeä ja painaa villaisella. Vähätellä yksittäistapauksina, ja suojella aikuisia syyllisiä. Suomesta ja sen valtakirkosta huomaa hyvin, ettei kyseessä ole Jeesuksen lanseeraama taivas, tuo lasten valtakunta. Myös kirkko tarpoo syvällä maallisten syntien suossa.

DDR:n aikaiset Stasin arkistot ovat jo saksalaisten käytössä ja tutkijoiden pengottavissa. Vuonna 2007 Nelonen kysyi kaikilta kansanedustajilta, tulisiko Tiitisen lista vuodelta 1990 julkaista. Yli puolet oli julkaisun kannalla, joukossa kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Tästä huolimatta lista on ja pysyy salaisena. Demokratiaa, kuten me sen ymmärrämme?

Mielenkiintoista muuten oli, että demarien keskuudessa kannatettiin vähiten tai vastustettiin eniten, näkökulmakysymys, listan julkaisua. Kysymys kuuluukin, ketä korkeassa asemassa olevaa suojellaan tai kiristetään ja millä perusteella?

Oma arvaukseni on, että yksi nimi 18:sta on...