Parisuhde ja perheTyökaverini sanoi, että heidän 4-vuotiaalla on edessä vaikea ammatinvalinta. Hän ei osaa päättää ryhtyisikö isona poliisiksi – vai jediritariksi.

Vaikeita valintoja. Meillä kotona on ilmiselvästi kaksi pientä tutkijanalkua.

Vanhempi suunnittelee ryhtyvänsä isona joko lääkäriksi tai dinosaurustutkijaksi. Molemmat hyviä valintoja, vaikka työmarkkinatilanne saattaakin olla aika erilainen. En vain ollut ymmärtänyt, että kyseisiin ammatteihin pätevöityminen edellyttää kokeellista fysiikkaa eri muodoissaan.

Tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteena on noste, erityisesti vappupallojen nouseminen asunnon kattoon ja eri esineiden kelluminen. Sain juuri kuulla 5-vuotiaiden tiedemaailmaa kohahduttaneesta tutkimustuloksesta, jonka mukaan legopalikat kelluvat eri tavoin riippuen siitä miten päin ne asettaa vedellä täytettyyn ammeeseen.

Nuorempi tutkijanalku on myös keskittynyt fysiikan perusilmiöiden tarkasteluun. Tällä hetkellä tutkimuksen alla on Newtonin laki vetovoimasta, joka on yksi painovoiman peruselementeistä. Tutkimukset tehdään tosin hieman vähemmän sofistikoituneella tavalla ns. duudsonit-menetelmää käyttäen, johon kuuluu esineiden paiskominen, itsensä kolhiminen ja naurun räkätys.

”Juomamukin sai eilen pudotettua ruokapöydästä lattialle. Miten on ruokalautasen kanssa? Onko teoria pitävä, voiko koetta toistaa menestyksekkäästi?” tuntuu Pikkukakkonen ajattelevan.

”Kappas vaan, kyllä se gravitaatiovoima toimii perunamuusin kohdalla tänäänkin. Onneksi on nuo kaksi suurempikokoista tutkimusavustajaa, jotka varmaan siivoavat syntyneen sotkun.”

Ehkä Pikkukakkonen kutsuu minua kuitenkin isäksi oppiessaan puhumaan? Tutkimusavustaja tai assistentti kun ovat sen verran vaikeita ensisanoiksi fyysikonalullekin.

Linkit:
Noste (Wikipedia)
Painovoima (Wikipedia)