Urheilu ja vapaa-aika”I wouldn't say I was the best manager in the country. But I'm in the top one.”

Legendaarisen englantilaismanagerin Brian Cloughin värikästä taivalta Leedsissä kuvaavaa elokuvaa The Damned United voisi kuvata samalla tavalla, mitä Clough elokuvassa kuvaa itseään. Se ei kenties ole kaikkien aikojen urheiluelokuva, mutta varmasti parhaan yhden joukossa.

Brian Clough on tuttu nimi kaikille brittifutista seuranneille. Useimmat muistavat hänet menestyksekkäänä managerina, mutta hän oli nuorena miehenä myös melkoinen maaliruisku. 251 maalia 274 ottelussa, kuten erinomaisen Michael Sheenin esittämä Clough elokuvassa omista saavutuksistaan muistuttaa. Vuonna 2004 menehtynyt pappa Clough ei pitänyt turhaan kynttiläänsä vakan alla oikeassakaan elämässä.

The Damned United kertoo Cloughin värikkään tarinan Leeds Unitedin managerina vuonna 1974. Elokuvassa käydään jalkapallosta kiinnostumatontakin viihdyttävällä tavalla läpi miten nuori manageri nosti 60-luvun lopulla piskuisen Derby Countyn silloisen 2. divisioonan pohjalta aina Englannin liigamestariksi saakka, ja miten mies palkattiin 70-luvun suurseuran Leedsin manageriksi.

Clough oli tunnettu suorapuheisuudestaan, ja tämä tulee värikkäällä tavalla esiin myös elokuvassa. Ennen Leedsiin siirtymistä nuori manageri oli kritisoinut voimakkaasti Leedsin pelanneen Don Revien alaisuudessa halpamaista jalkapalloa. Suorapuheisuus ei taida olla sama asia kuin rehellisyys. Ainakaan suorapuheiset eivät tunnu perivän maata.

Leedsin manageripestin ensimmäisenä päivänä Clough tylytti uusia valmennettaviaan likaista peliä pelanneiksi, jotka eivät ole ansainneet voittamiaan palkintoja ja mestaruuksia. Sukset menivät luonnollisesti ristiin tuoreen managerin ja pelaajien kesken heti ensimmäisistä harjoituksista alkaen.

Mitä siitä sitten seuraa kun pelaajat haikailevat takaisin menestystä tuonutta edellistä manageriaan, jota uusi päävalmentaja avoimesti halveksii?

Vastaus löytyy otsikosta. Brian Cloughin ura Leedsin managerina päättyi 44 värikkään päivän jälkeen. Ja tämä tarina on tosi.

Linkit:
The Damned United (IMDB)
Brian Clough (Wikipedia)