Urheilu ja vapaa-aika”Kriisistä kriisiin kuljen komein askelin”, lauloi Ismo Alanko aikanaan. Jalkapallon MM-kisoissa esiintyvien suurmaiden joukoissa lienee hyräilty samaa säveltä kun alkulohkojen kaksi ensimmäistä kierrosta alkavat olla takana.

Englannin 0-0 tasapeli Algeriaa vastaan sai ilmeisesti aikaan melkoisen kalabaliikin brittimediassa sekä joukkueen sisällä. Siviilielämän hutipotkujen vuoksi keväällä kapteeninnauhansa menettänyt John Terry ottikin tuloksiin turhautuneena näkyvän roolin joukkueen äänitorvena. Osan mielestä kaiketi pelkkänä torvena

Guardianin mukaan entinen kapteeni oli noussut Algeria-ottelun jälkeisenä iltana esittämään näkemyksiään pelitavasta ja pelaajavalinnoista päävalmentaja Fabio Capellon kakkosmiehelle Franco Baldinille. Ajankohta oli luonnollisesti paras mahdollinen, siinä keskiyön huitteilla, ja sanavalinnat tarkkaan punnittuja. "Look, let everyone have a beer and speak to the manager. Flippin' hell, let's just switch off."

Seuraavana päivänä Terry esitti lehdistöteltassa omia näkemyksiään siitä, miten Joe Cole tulisi ottaa kentälle avaamaan vastustajien lukkopuolustuksia. Guardianin mukaan historioitsijat voivat muistaa episodin yhden miehen ja yhden kaljan vallankaappausyrityksenä. Sen sijaan se tulisi muistaa englantilaisen tuopillisen poreilevana voimana. Ei kovin vieras ilmiö suomalaisille maajoukkueillekaan?

Pieni gallialaiskylä on kenties vielä pahemmin sekaisin. Peliesitykset ovat olleet sitä luokkaa, ettei jatkopaikka ole enää omissa käsissä. Kymmenisen vuotta vanha mestaruuksia tuonut taikajuoma on noussut pahasti ranskalaisten päähän.

Kapteeni Patrice Evra totesi, että päävalmentaja (vai pääastrologi?) Raymond Domenichin kanssa yhteen ottaneen ja kotiin lähetetyn Nicolas ”Le Sulk” Anelkan sijasta eroon pitäisi päästä petturista joka laulaa joukkueen sisäiset asiat lehdistölle. Evra oli oikeassa. Moiseen Trubadurixiin ei ole varaa yhdelläkään joukkueella.

Gallialaisten pitää selvittää ensin oman kylän asiat, mutta heidän onnekseen ”hulluista roomalaisista” ei ole juuri pelkoa. Azzurrin varuskunnassa ollaan näet myös kypärät kallellaan. Hallitseva maailmanmestari pelasi toisen tasapelin peräjälkeen, tällä kertaa pääasiassa amatööreistä koostuvaa Uuden-Seelannin joukkuetta vastaan. La Gazzetta dello Sport oli jo vakaasti sitä mieltä, että viinilasi on puoliksi tyhjillään, ei puoliksi täynnä.

Onkin mielenkiintoista nähdä mitä kenties suurimapna mestarisuosikkina kisoihin lähteneen Espanjan lehdistö kirjoittaa, ellei maajoukkue voita tänään etukäteen heikompana pidettyä Hondurasia? Takana on jo shokkitappio Sveitsille. Tehdäänkö päävalmentaja Vicente del Bosquesta surullisen hahmon ritari Don Quijote vai jotain pahempaa?

Yksi ennakkosuosikkijoukkue ei ole järjestänyt kriisitunnelmaa ympärilleen. Tarkoitan tietysti ottelunsa näytöstyyliin voittanutta Argentiinaa. Sen päävalmentaja Diego Maradona kun kulkee Ismo Alangon lailla kriisistä kriisiin komein askelin ilman joukkueen apuakin.

Linkit:
John Terry's revolution is merely a one-beer putsch (Guardian, 21.6.2010)
Italy fall flat – Qualification now at risk (La Gazzetta dello Sport, 20.6.2010)