Urheilu ja vapaa-aikaTuottaako turkulaisuus torjuvan asenteen, ja siten hyviä maalivahteja?

Lätkän puolella ihastellaan vuosi toisensa perään TPS:n maalivahtivalmentaja Urpo Ylösen huikeaa kykyä luoda uusia tähtiä. Pinnalle nousseet nuoret maalivahdit siirtyvät rahakkaampiin sarjoihin, mutta muutamassa kuukaudessa "Upi" loihtii nuoresta lupauksesta kansallisen tason huippuvahdin.

Jalkapallon puolella ilmassa on samoja merkkejä, tai sitten tilanne on vain muutoin poikkeuksellisen hyvä. Tepsin maalia vartioiva Jukka Lehtovaara on maamme lupaavimpia maalivahteja. Nyt jo A-maajoukkueringissä pyörivä Lehtovaara on vahva ehdokas tulevaisuuden kiistattomaksi ykköseksi, kuten Antti Niemi ja Jussi Jääskeläinen aikanaan. Sitä ennen on vain siirryttävä suurempaan sarjaan ja seuraan, ja vakiinnutettava pelipaikka. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta lahjakkuutta lienee riittävästi.

Lehtovaaran kanssa Tepsissä aikanaan kilpaili toinen turkulaisnuori, Lukas Hradecky. Vastikään Manchester Unitedin testileirillä viikon verran näyttöjä antanut Hradecky pelaa tätä nykyä Tanskan Esbjergissä, mutta kyseinen seura tuskin jää lupaavan vahdin uran lakipisteeksi. Sanomattakin lienee selvää, että Hradecky torjuu palloja myös Suomen U21-joukkueessa.

Nuorten maajoukkueen kirittäjänä toimii sielläkin Turussa torjuva Eemeli Reponen. Porilaislähtöinen Reponen saapui muutama vuosi sitten lukiolaiseksi Turkuun, ja on noussut, osin loukkaantumisten ansiosta, Interin maalinsuulle. Otteet ovat olleet siinä määrin vakuuttavia, että Reponen valittiin keskiviikkona Espanjaa vastaan pelattuun U21-maaotteluun.

Jotain Turussa siis tehdään maalivahtien valmentamisen suhteen oikein. En jaksa uskoa siihen, että samaan kaupunkiin olisi vain sattunut kaikki suomalainen torjuntalahjakkuus.

Voihan se olla niinkin, että Turussa kasvaa helposti torjuvaksi. Pääkaupunkiseudun valtamediassa lyödään kaupunkia kerta toisensa jälkeen, ja siinä oppii virkamieskin torjuvan asenteen. Tai ainakin heittämään verbaalisen vastapallon kauas omasta kaupungista/maalista.

Ja uskokaa minua, palloa heitetään torjuttavaksi, heitettäväksi ja potkittavaksi riittävän usein, jotta lahjattomampikin saa riittävästi harjoitusta. Näin siitä huolimatta, että aina ei jaksa pelata.

Tänään pelataan kuitenkin mielenkiintoinen ottelu. Turun paikallismatsi. Derby. On mielenkiintoista nähdä, kumpi maalivahdeista vie pitemmän korren?