Stereoissa soiAmerikkalaiset pitävät tästä pumpusta kuin hullu puurosta. Euroopassa tätä aikuisrokiksikin haukuttua yhtyettä tunnetaan huomattavasti huonommin. Kenties olisi syytä tutustua?

Dave Matthews Band: I Did It

Ensimmäisen täyden työviikon aikana olen luukuttanut luureissa työnteon taustalla DMB:n tuotantoa. Kyseinen musiikki on siitä oivaa, että tarpeen vaatiessa sitä voi soittaa taustalla hiljempaa, mutta oikeuksiinsa nyanssit pääsevät vasta tärykalvojen pullistellessa.

Jazzahtavia sävyjä rockiin sekoittava yhtye toimii kuin tauti, sillä musiikki saa kuulijoiden jalat vispaamaan. Osalla heiluu myös takapuoli. Omalla kohdalla yritän välttää ainakin työpaikalla tanssimista, sillä omiin liikkeisiini pätee sama luonnehdinta mitä True Blood -televisiosarjan entiseen etsivään Andy Bellefleuriin. Hänen tanssimista kun oli joku nainen kuvannut piripäisen epileptikon liikkeiksi.

Verrattuna ”tavallisiin” bändeihin tekee äänimaailmasta erilaisen myös mukaan aktiivisesti otettava saksofoni ja viulu. Lisäksi kun rumpalilla ja ymmärtääkseni myös basistilla on jazz-tausta, tulee musiikista hieman erilaista mitä kolmen soinnun punkista. Ei silti, kolmen soinnun punk on sekin parhaimmillaan viimeisen päälle hienoa.

DMB:n tapauksessa edessä on klassinen erinomaista musiikkia tekevien yhtyeiden ongelma. Minkä biisin nostaa esiin pyllistämättä muille hienoille kappaleille?

Ajattelin esitellä vuosituhannen alun Everyday-albumilla julkaistun timangisen I Did It -kipaleen live-version, sillä siinä tulevat esiin hyvin yhtyeen vahvuudet.

“I did it
Do you think I’ve gone too far?
I did it
Guilty as charged
I did it
It was me right or wrong
I did it
Yeah”