Parisuhde ja perheKävin alkuviikosta kaukana Villissä Pohjolassa. En aivan Alaskan maisemissa, mutta paikallisesti Napapiirin pohjoispuolella kuitenkin.

Jäin miettimään mikä miehessä on vikana kun Lapin taika, tai peräti hulluus, ei tehonnut. Onneksi samaa ihmetteli työkaverini Keski-Suomesta. Ehkä meillä pienten lapsien isillä on riittävästi hulluutta tarjolla kodeissamme?

Lappi 2010
Lapin ruskaa peilikirkkaan lammen yllä.

Voi tietysti olla, että olen niin sydänjuuriani myöten lounaissuomalaisen betonilähiön kasvatti, että Lapin ruska ei näyttäytynyt muina kuin kellastuneina puiden lehtinä. Sikäli mikäli muistan mitään kasvifysiologian luennoilta viime vuosituhannelta, niin sama ankea ilmiö todetaan täällä etelässä pari viikkoa myöhemmin? Ehkä en vain nähnyt metsää puilta? Vai olisiko ruska yhdistettynä pakkaseen tehnyt voimakkaamman vaikutuksen?

Matkoilta on syytä tuoda kotiin joku tuliainen. Keksin tällä kertaa mielestäni oivan lahjan. Kiipesin muiden mukana läheisen tunturin laelle, jonka huipulta nappasin esikoiselle palan tunturin huippua eli pienen kiven. Hykertelin itseeni tyytyväisenä, kunnes muistin tuttuni tarinan Rooman tuliaisesta ja sen suosiosta jälkikasvun parissa.

Colosseumilta tuotu rasiallinen ”gladiaattorien hien ja veren tahrimaa historiallista hiekkaa” ei ollut saanut aikaiseksi suuria riemunkiljahduksia. Vastine oli ollut pikemminkin tyyliä ”sä kävit Roomassa, ja toit mulle filmirasiassa hiekkaa? Etkö sä parempaa keksinyt? Hiekkaa löytyy tosta pihan hiekkalaatikostakin.”

Oma epelini sentään kiinnostui kohteliaasti kiven pinnassa kasvaneesta karttajäkälästä. Parempi puoliskoni tosin paljasti, että epeli oli tiedustellut toiveikkaaseen sävyyn minkälainen lelukauppavarustus ja Star Wars -legotarjonta siellä pohjoisessa mahtaa olla.

Omalla kohdalla Lapin taian mieleenpainuvin kokemus taisi sittenkin olla työpäivän päätteeksi säihkynyt tähtitaivas. Linnunradan erottumista ja tähtien kirkkautta osasi sentään tällainen valosaasteen keskellä kasvanut kaupunkilaispoikakin arvostaa.

Vähän kuin olisi Tuorlan observatorion yhteyteen rakennetussa planetaariossa käynyt. Sillä erotuksella tosin, ettei keskellä luonnon helmaa ollut asiantuntevaa lukijaääntä kertomassa mitä tähtikuvioita siellä nyt näkyy. Jäi sitten nekin tunnistamatta.

Linkit:
Tuorlan planetaario