Onko kepu syypää suomalaisen jalkapallon alennustilaan?

Väite: Suomalainen jalkapallo nousee kukoistukseensa kun kaupungistuminen etenee.

Johtopäätös: Nyt kaikki jalkapallon ystävät aluepolitiikan kimppuun!

Tuoreimman Veikkaajan mielipideosastolla oli mielenkiintoinen kirjoitus. Siinä Hannu Suhonen totesi haja-asutusalueella olevan vaikea harrastaa joukkuelajeja. Tämä on johtanut maassamme yksilölajikulttuuriin, jossa räkä poskella hiihtäminen tai kepin heittäminen ovat olleet luonnollisia valintoja urheilulliselle nuorelle. Kavereita pallon potkimiseen on ollut harvemmassa mitä homoja suvaitsevia kristillisdemokraatteja.

Lisäksi Suhonen toteaa vasta 70-luvulla syntyneiden olevan ensimmäinen oikea kaupunkilaissukupolvi. Toisin sanoen, ensimmäinen joukkuelajisukupolvi. Ja ajatusmaailman muutoksen vievän tunnetusti pari sukupolvea.

Näillä näppylöillä meillä alkaa siis olla todellisia kaupunkilaisittain ajattelevia suomalaisia merkittävissä määrin vasta 2020-luvulla. Saadaanko myös onnistumisia odottaa sinne saakka? Jalkapallon puolella vuosi 2020 saattaa tulla liian ripeästi, on Palloliiton visio mikä tahansa.

Kuten Suhonen tekstissään toteaa, Keski-Euroopassa on pienissäkin kylissä asutus keskittynyt kylien keskustaan. Suomi sen sijaan on harvaanasuttu sanan varsinaisessa merkityksessä. Pienissä kylissä asutus on harvassa kuin haulikolla ammutut haulit. Ja ehkä juuri samasta syystä hajallaan? Jokaisella on näet se oma haulikko.

Onko siis suomalaisen jalkapallon kehityksen este ja turmio entisessä poliittisessa johdossakin hellitty nurmijärveläinen idylli? Meillähän haikaillaan yhä oman torpan rauhaan keskelle metsää. Valitettavasti se ei edistä suomalaisen jalkapallon mahdollisuuksia nousta FIFAn listan häpeälliseltä sijalta 86.

Mitä pitäisi siis tehdä?

Maahanmuuttajat ovat jo keskittyneet suuriin kaupunkeihin. Tämä näkyy myös A-maajoukkueessamme, jonka nuoret lupaukset ovat lähes poikkeuksetta mamutaustaisia. Kaupunkilaisia, jotka elävät ja hengittävät joukkuelajeja. Jalkapalloa.

Entä maalaisidyllin perään haikailevat perheet? Entä tahot, jotka toteavat, ettei maaseutua voi tuoda? Heidän tulee miettiä, mikä on Suomen joka kolkan asuttuna pitämisen hinta.

Sen näkee suoraan FIFAn listalta ja seurajoukkuemenestyksestä.

Linkit:
FIFA World Ranking