Urheilu ja vapaa-aikaViikolla uutisoitiin espanjalaisen pyöräilijän Alberto Contadorin kärähtäneen dopingtestissä. Kolminkertaisen Tour de Francen voittajan veressä oli astmalääkkeenä käytettyä klenbuterolia. Selitys oli maailmanluokan pyöräilijällä, öhh… maailmanluokkaa.

Tallin käyttämässä hotellissa oli kuulemma tarjottu Tour de Francen aikana pilaantunutta lihaa. Ookkei… mutta sinä siis tallin tähtenä ja ammattiurheilijana söit sitä pilaantunutta lihaa kesken vuoden tärkeimmän kilpailun? Kukaan ei voinut hakea puhdasta ruokaa muualta?

Käry sai parin kaverin kanssa pohtimaan aiemmin vastaan tulleita selityksiä. Itkuhan siinä tuli erityisesti suomalaisten tarinankerrontaa muistellessa. Nauratti näet niin kovasti, että vedet valuivat silmistä.

Stig Wetzellin dopingkäry vuoden 1974 jääkiekon MM-kisoissa on tietysti tarina vailla vertaa. Sen seurauksena Suomi menetti historiansa ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin. Näytteestähän löytyi jälkiä efedriinistä. Selitys oli huikea. Wetzell oli kuulemma syönyt niin paljon banaaneja, että efedriini oli kertynyt niistä maalivahdin vereen. Teoriasta tekee snadisti epäuskottavan se, että miehen olisi pitänyt syödä banaaneja terttutolkulla. Kuorineen.

Kymmenen vuotta myöhemmin hikoiltiin Los Angelesissa. Martti Vainio kärysi 10 000 metrin hopeamitalijuoksun jälkeen. Syypää oli taas muualla. Tällä kertaa talonmies Alpo Nyrönen oli sekoittanut ruiskut ja pistänyt huippu-urheilijaan steroideja B-vitamiinin sijaan. Niinpä, jos kliseisissä dekkareissa syyllinen on hovimestari, on se dopingtarinoissa jonkin sortin talonmies.

Lahden M-hiihdot vuodelta 2001 ovat tietysti osa värikkäintä suomalaista dopingurheiluhistoriaa. Joukkokäry, tahallaan hiihtomatkalla katkotut sauvat ja Paavo M. Petäjän legendaariset lausunnot  aikaansaavat hysteeristä hihitystä. ”Olen... todella edrittäin pahoillani tapahtuneesta. Tämä on hidrvittävää.”

Entäs Hiihtoliiton kassien unohtamiset huoltoaseman vessaan? Siellä sitä sitten lojuu letkua, piikkiä ja veripussia pitkin permantoa. Saatanan tunarit, olisi Kekkonen aikanaan sanonut.

Hallitsemattomia naurunpyrskähdyksiä aiheuttaa myös mielikuva kahdesta jääkaapin kokoisesta miehestä ahtautuneena pieneen autoon Lyonissa. Pienen penkomisen jälkeen kojelaudan takaa ropisee kiellettyjä pillereitä tullimiesten ihmeteltäväksi.

Tarkoitan tietysti kuulantyöntäjä Ville Tiisanojaa ja kiekkojätti Timo Tompuria, joilla ei vuonna 2003 omien sanojensa mukaan ollut mitään tietoa miten harjoitusleirillä Marbellasta ostettuun autoon oli päätynyt neljä ampullia testosteronia, 38 tablettia efedriiniä, 44 tablettia klenbuterolia ja 245 tablettia melatoniinia. Surprise!

Sitten on vielä tapaus Kaisa Varis, joka olisi käytännössä kokonaan oman kolumninsa aihe.

Olisikohan Contador kiinnostunut vaihtamaan kansalaisuutta?

Linkit:
Isometsän dopingkäry paljastui – Petäjä tiedotustilaisuudessa (Yle Elävä Arkisto)