Urheilu ja vapaa-aikaKeskustelu Tepsin ensi kauden joukkueesta käy kuumana. Seuran ovet tuntuvat aukeavan vain ulospäin, ja kannattajien takaraivossa jyskyttää pelko ja epätoivo. Ovatko rahat loppu, seuralla uunituore strategia vai nukutaanko toimistolla talviunta hankintojen suhteen?

Lisämaustetta soppaan tuo Suomen Palloliiton liittohallituksen eilen vahvistama ensi kauden sarjajärjestelmä. Siinä todetaan, että ensi kausi pelataan 14 joukkueen kaksinkertaisena sarjana, josta kaksi heikointa putoaa suoraan Ykköseen, ja kolmanneksi viimeinen karsii. Ensi kausi tulee olemaan kohtalokas monelle seuralle.

Symboliikkaa ilmeisesti kovin nuorella joukkueella sarjaan lähtevälle seuralle tuo liigaan ilmoitetun seuran nimi: TPS juniorijalkapallo, Turku. Ymmärtääkseni kyseessä on puhtaasti tekninen asia. Tepsin juniorijalkapalloyhdistys pitää perinteisesti hallussaan liigalisenssiä, ja kilpailuoikeus on siirretty Palloliiton sopimusmallin mukaisesti osakeyhtiölle.

Niin tai näin, pelko on itselläkin persuuksissa sen suhteen, josko kausi aiotaan vetää läpi lähestulkoon juniorivoimin.

Seurasta ovat varmasti lähdössä / lähteneet hyökkäyksessä panssarivaunumaista tuhoa tehnyt Babatunde Wusu, ja pääosin laidalla, ja osin keskikentällä, viime kaudella sähäkästi edennyt Mikko Manninen. Molemmat herrat suuntaavat Jyväskylään. Kokenut Jonatan ”Tintti” Johansson puolestaan lensi jo aiemmin takaisin Skotlannin nummille, eikä Tepsin paitaan paluusta taida olla pelkoa.

Avauksen mies on myös jo kolmannen kerran lyhyellä liigaurallaan sarjan parhaaksi maalivahdiksi valittu Jukka Lehtovaara. Nuorella miehellä on mitä ilmeisimmin kysyntää ulkomailla. Treenileiri WBA:n vieraana ei takaa siirtoa, mutta turistireissun voi tehdä inspiroivampiinkin paikkoihin.

Sama koskee viime kaudella kymppipaikan isännän elkein valloittanut Riku Riski, joka teki hevosmiesten tietotoimiston mukaan vaikutuksen puolalaisiin. Loistavan kauden pelanneen Toni Kolehmaisen mahdollisesta siirrosta on myös paukahdellut viestiä kännykkään.

Kolmea edellä mainittua pelimiestä Turkuun ja Tepsiin sitoo voimassa oleva sopimus. Tässä kohtaa kuuluisikin huutaa Jerry Maguire -elokuvassa huikean roolin vetävän Cuba Cooding Jr:n lailla ”Show me the money!” Eli liian halvalla Jukkaa, ”RR10”:ä tai ”Kolea” ei saa maailmalle päästää, vaikka uran kehityksen jarrunakaan ei seura saa seistä.

Surkein tilanne on siinä tapauksessa, jos pelaajat myydään maailmalle, mutta kassakirstuun kilahtava raha menee suoraan velkojen maksuun. Seurahan teki (taas ja suunnitellusti?) tuntuvasti tappiota kauden päätteeksi. Saattaa siis olla, että ”projekti omat pojat” on pakon sanelemaa.

Toisaalta, Suomessa ei taida olla yhtään voitollista liiketoimintaan kykenevää jalkapalloseuraa. HJK lienee lähimpänä. Synkän totuuden ovat vuoron perään todenneet sekä Hjallis että Sedu.

Toivoa tosin sopii, että TPS vuosimallia 2011 olisi ennemmin mallia onnela kuin pakon edessä tehty diili… 

Linkit:
SPL:n liittohallitus vahvisti sarjajärjestelmät kaudelle 2011

Kilpailutoiminnan siirto yhtiölle – SPL:n sopimusmalli