Urheilu ja vapaa-aikaTPSJalkapallossa tuomari vilauttaa varoituksen arvoisen rikkeen tehneelle pelaajalle keltaista korttia. Punaisen saa toisesta keltaisesta tai suoraan jos viikate heilahtaa poikkeuksellisen törkeästi kanssapelurin kintuille.

Nappuloiden peleissä jaetaan myös vihreitä kortteja. Fair Play -kortin saa yleensä hävinneen joukkueen riveissä urhoollisesti itkua pidätellyt tsempparitenava.

Itse sain vastikään mustan kortin. Se oli tosin odotettavissakin. Olinhan maksanut moisesta.

Tuttuni kertoi tarinaa omilta kesätyövuosiltaan tienatessaan taskurahaa kioskimyyjänä. Kioskin omistaja oli selittänyt homman aakkosia jotakuinkin seuraavin sanoin:

”Pidä aina huoli siitä, että asiakas maksaa. Muovirahan kanssa täytyy olla tarkkana, ihmisillä kun on kaikenlaisia kortteja. Mutta jos tiskille ilmestyy kioskin ostamisesta kiinnostunut heppu, jolla on mattamusta luottokortti, niin sellaiselle voit huoletta myydä tämän. Sellainen kortti kun löytyy vain sellaisilta hepuilta, joilla ei ole likviditeettiongelmia, vaan rajaton luotto”.

Oman mustan korttini pinta kiiltää. Toisaalta, kioskien ostamiset eivät muutenkaan ole olleet lähiaikojen suunnitelmissani.

Musta korttini on Tepsin ensi kauden kausikortti.


Toivottavasti voitot eivät ole ensi kaudella ns. kortilla.

Suhtaudun korttiini hieman kuten äänioikeuteen. Kausikortti takaa minulle oman paikkani katsomossa, ja oikeuden käyttää ääntä. Kannustaa, kehua, valittaa, melskata ja mesota.

Äänestävänä veronmaksajana koen itselläni olevan myös politiikan kausikortti. Äänen antamisen jälkeen voin kritisoida kansaa tai kuntalaisia edustavia. Heitä, joille luottamus yhteisten asioiden hoitamisesta on delegoitu. Vähän samaan tapaan mitä pelaajia, jotka edustavat valitsemaani seuraa.

Äänestyksen myötä saadun politiikan kausikortin väri tosin on vaihdellut vuosien mittaan moneen kertaan. Jalkapallon puolella värin tunnustaminen ei ole muuttunut missään vaiheessa. Se on aina ollut mustavalkoinen. Ilkeämielinen voisi lisätä ”aivan kuten maailmankuvasi”.

Mitä muuta jalkapallosta intoilevalta byrokraatilta voisi odottaakaan? Harmaatahan syntyy mustaa ja valkoista sekoittamalla.

Linkit:
Tällä kortilla voit kiilata surutta (Kauppalehti 12.1.2009)