Pohdinta ja pähkintäKotikaupungissa on viime aikoina melskattu virkamiesten nuhteettomuudesta tai sen puutteesta. Median ärhäkät rakkikoirat ovat luonnollisesti räksyttäneet asiasta innoissaan.

Miten virkamiehen tulisi työssä ja sen ulkopuolella olla ja elää? Pitääkö julkisella rahalla toimivalla olla tavallista tallaajaa tai yritysjohtajaa korkeampi moraali? Missä täydellisyyden vaateen raja menee? Kuka heittää ensimmäisen kiven, kysyi eräs partaheppu parituhatta vuotta sitten.

Samansuuntaista keskustelua käydään myös isommissa saleissa. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA rypee keskellä lahjusskandaalia.

BBC:n Panorama-dokumentin mukaan kolme FIFAn hallituksen jäsentä otti vuosina 1989–1999 vastaan rahaa Fifan silloiselta yhteistyökumppanilta, markkinointiyhtiö ISL:ltä.

Kansainvälisessä olympiakomiteassa pestiin samanlaista likapyykkiä vuosituhannen alussa. Luonnollisesti KOK:n väki on nyt herkästi neuvomassa miten FIFAn tulisi toimia. Ystävällistä avunantoa vai pelkkää vinoilua?

FIFAsta ilmoitettiin vastikään, että tapaus on heidän puolestaan käsitelty, ja lahjustenotosta epäillyt Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz ja Issa Hayatou saavat äänestää huomenna torstaina tulevien jalkapallon MM-kisojen kisajärjestäjistä.

Itseäni riemastutti eniten FIFAn varapuheenjohtajan Issa Hayatoun puolustautuminen. BBC:n dokumentin mukaan herra otti vastaan 100 000 Sveitsin frangin lahjuksen. Sen sijaan, että myös Afrikan jalkapalloliitto CAF:in puheenjohtajana toimiva Hayatou olisi kieltänyt lahjuksen, hän totesi summan olleen väitettyä pienempi, ”vain” 25 000 frangia, eikä se tullut hänelle henkilökohtaisesti vaan CAF:in 40-vuotisjuhlien yhteydessä. Mmm-kay?

Voin vain kuvitella Hayatoun vilpittömän hämmennyksen asian esiin nostamisesta, sillä samaan hengenvetoon mies jatkaa tapauksesta olevan jo 16 vuotta, ja hänen omatuntonsa olevan asian suhteen puhdas. Vanhentunut tapaus? Sitä BBC:n toimittajaa tikulla silmään, joka vanhoja kaivaa?

Kummasti mieleen tulevat erilaiset lautakaupat. Onneksi omissa ikämiesjuhlissani ei ollut ulkopuolisia sponsoreita…

Linkit:
FIFA: Epäillyt saavat äänestää MM-kisoista (YLE Urheilu 30.11.2010)
Korruptiosta epäilty FIFA-virkamies puolustautui (YLE Urheilu 30.11.2010)