Urheilu ja vapaa-aikaWatergate-skandaalin pohjalta tehty elokuva Kaikki presidentin miehet toi maailman tietoisuuteen Syväkurkun, luotettavan nimettömän lähteen.

Oma syväkurkkuni valisti minua eilen, että TPS pitää perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan seuran taustalla muutaman vuoden häärineen mesenaatin, Seppo Sairasen, irtaantuvan seurasta. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä seura tiedottaa, jos tiedottaa yhtään mitään.

Reilu vuosi sitten oli paikallisesti parranpärinää turkulaisseurojen stadiontilanteesta. Mustavalkoraitaisissa oltiin kovin tyytymättömiä makkaranmyyntitulojen jakamiseen, ja lehtien palstoilla vilauteltiin jopa ajatusta Caribian nurkille pykättävästä stadionista. Seppo maksaa, Seppo betalar. Sittemmin lihapiirakkatuloista päästiin sopimukseen, ja puheet toisesta stadionista haudattiin.

Nyt olisi visionäärisen seurajohtajan iskun paikka.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat myönnettiin Qatarille. Öljytuloilla rikastunut Lähi-idän valtio on todennut, ettei heillä ole käyttöä kisojen jälkeen stadioneille. Turnauksen jälkeen osa stadioneista onkin määrä purkaa ja lähettää niitä tarvitseville köyhemmille maille.

Suomi jos mikä on jalkapallon köyhä siirtomaa. FIFAn rankingissa olemme 87. sijalla, siinä Bahrainin ja Kiinan välissä. Emme ole koskaan päässeet yhteenkään arvoturnaukseen (jollei viime vuosisadan alun olympialaisia lasketa). A-maajoukkuekin pelaa kotiottelunsa lähes 60 vuotta vanhalla yleisurheilustadionilla. Ilmastokin on ikävä. Kyllä on köyhää ja kurjaa.

TPS voisi kyhätä yhdessä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa valtiolle rakennemuutostukiesityksen, jonka yhteyteen kuuluisi valtakunnallista painoarvoa omaavan stadionin saaminen kaupunkiin? Rakennemuutos on käynnissä telakan hiljenemisen, väestön voimakkaan ikääntymisen ja palvelukysynnän kasvun sekä Sairasen liukenemisen myötä kaikilla osapuolilla.

Stadionista muodostuisi Tuomiokirkkoon verrattavissa oleva uusi uljas maamerkki, jota miljoonat turistit tulisivat ihailemaan? Samaan yhteyteen kyhättäisiin urheilu- ja erityisesti jalkapallolääketieteen museo, jossa Sakari Orava leikkaisi virtuaalisesti David Beckhamin akillesjännettä kerta toisensa jälkeen? Nuoret lääketieteen kandit kävisivät ihastelemassa Sakarin teräviä veitsenviiltoja tai Davidin kantapäätä, kukin makunsa ja motivaationsa mukaan?

Nyt ei muuta kuin valitsemaan sopivaa stadionia taiteilijoiden näkemyksien perusteella. Joku tuollainen Dohan satamaan suunniteltu stadion istuisi oivasti myös tuonne Aurajokisuun suuntaan? Sellaisessa Euroopan kulttuuripääkaupunkiin sopivassa hengessä?


Taiteilijan näkemys Doha Port -stadionista (Lähde: Independent)

Ai niin, sen aidon ja alkuperäisen Syväkurkun henkilöllisyys paljastettiin vuonna 2005. Kyseessä oli FBI:n entinen apulaisjohtaja Mark Felt. Ehkä paljastan oman lähteeni 30 vuoden päästä.

Linkit:
The Qatar incredible stadium plans for 2022 World Cup - kuvagalleria (Independent)