Urheilu ja vapaa-aikaTPSTipattoman tammikuun sijasta Tepsiä uhkaa tipaton vuosi, tai useampi.

Vuosi vaihtuu piakkoin, ja siirtoikkuna aukeaa. Osa managereista odottaa sitä kuolatippa kielellä, osa puolestaan toteaa kuten Aston Villassa vaikuttava Gerard Houllier: ”En pidä tammikuusta, se ei ole hyvä kuukausi”.

Vuoden viimeinen Veikkaaja oli listannut valioliigaseurojen tarvelistaa. On mielenkiintoista nähdä miten hankintoihin vaikuttavat Uefan uudet pelisäännöt. Europeleihin osallistuvat porukat kun eivät saisi tehdä tappiota yli 8,7 miljoonaa puntaa kaudessa. Vertailun vuoksi todettakoon, että sheikkien öljypuntapinoilla ratsastavan Manchester Cityn arvioitu tappio noussee tällä kaudella 160 milj. puntaan…

Myös TPS teki viime kaudella roimasti tappiota. Suunnitellusti, mutta joka tapauksessa peruskannattajaa huolettaen. Seuran takana oleva namusetä kun on vähentänyt omistusosuuttaan, ja sulkenut rahahanat.

Enää ei tipu saati lirise rahaa laariin. Nyt olisi tarvetta taitavalle pelaajatarkkailijalle / sommelierille, joka osaa neuvoa Tepsin johdolle sopivan hintaisia ja käyttötarkoitukseen sopivia pelaajia. ”Tässä olisi tasapainoinen, kevyesti tanniininen, mutta ei kuitenkaan liian karvas keskikenttämies.”

Maakuntalehden mielipidepalstalla joku otti kantaa siihen, miten seura voi tehdä satojatuhansia miinusta, vaikka urheilullinen menestys liigapronssin ja Suomen Cupin voiton myötä oli lähes täysosuma. Lisäksi TPS oli taas Suomen suosituin yleisömäärien perusteella.

Onhan se totta, että 750 000 euron alijäämä edellä mainitun menestyksen jälkeen kertoo karua kieltään jalkapallosta bisneksenä Suomessa. Edellä mainittu tilitulos on vielä 1,4 miljoonaa parempi mitä edellisenä vuotena.  Taitaa mennä ensi vuosi krapulasta kärsien. Etenkin jos talous täytyisi saada tasapainoon.

Niinpä TPS ei ole juuri mellastanut siirtomarkkinoilla, vaan kannattajat ovat saaneet spekuloida kuivin suin. Hevosmiesten tietotoimistossa onkin esitetty mitä erilaisimpia vaihtoehtoja alasarjajyristä nuoriin poikiin, joita Tepsin olisi syytä testata. Joku tiesi myös kertoa, että sommelierit on lähetetty aina Nigeriaan saakka. Toivottavasti tänne ei päädy mikään kyläyhteisön kiroama vasen pakki, kuten ystäväni epäili.

Siirtoikkunaa tai ei, vaihtoehdot lähinnä pitkäkestoista riisipalkkasopimusta tarjoavalla seuralla ovat vähissä. Enkä nyt puhu edes riisiviinasta tai herkullisesta jasmiiniriisistä, vaan siitä pahanmakuisesta kuorimattomasta riisistä. Ei sillä saa kuin jokusen epätoivoisen opiskelijapojan nalkkiin.

Liigacup alkaa tammikuun 25. päivä hallitsevaa Suomen mestaria eli Klubia vastaan. Molemmat seurat ovat ensi kaudella eurokentillä. Jos jotain lohtua haluaa hakea, niin Tepsin taloustappiot eivät ole sitä luokkaa, että ne estäisivät pelejä Uefan uusien sääntöjen perusteella.

Saa silti nähdä pyörivätkö pelin jälkeen mielessä Houllierin sanat tammikuusta keljuna kuukautena. Eikä se johdu tipattomuuden aiheuttamista omista vieroitusoireista.