FutisJalkapalloileva maailma näki viime viikonloppuna suomalaisittain huomattavan debyytin.

Terminä debyytillä tarkoitetaan ensimmäistä pääesitystä tai näyttelyä, jonka esiintyjä tai taiteilija tekee urallaan. Aikoinaan nuorten aristokratiaan tai yläluokkaan kuuluvien naisten seurapiireihin astumista sanottiin myös debytoinniksi.

Serie A:ssa ensiesiintymisensä tehnyt Roope Riski täyttää kevyesti taiteilijan määreen. Nuoreksi seurapiiritytöksi en häntä rinnastaisi.

Kuuluisa amerikkalainen taitelija Jackson Pollock totesi aikanaan omasta pelkältä maalinroiskinnalta näyttävästä työskentelystään seuraavasti: ”Kun maalaan, olen tietoinen siitä, mihin pyrin. Pystyn kontrolloimaan maalin virtausta: sattumaa ei ole olemassa.”

Riskin laji ei ole vetää punkkua ja heitellä maaliroiskeita kankaalle. Hän roiskii maaleja eri mielessä. Punkun kiskomisesta en tiedä.

Joka tapauksessa Pollockin sanat pätevät varmasti myös Roopeen. Kentällä ollessaan hänellä on kirkas mielikuva siitä, mihin pyrkii. Maalintekoon.

Maastamme ei ole ponnistanut kovin montaa pallon potkijaa, jotka olisivat päässeet kentälle Italian pääsarjassa. Serie A voidaan hyvällä omallatunnolla laskea yhdeksi maailman aristokraattisarjaksi.

Mitä edellä mainittu oikein tarkoittaa? Aristokratialla tarkoitetaan antiikin filosofin Aristoteleen mukaan parhaiden valtaa. Kreikan kielessä ”aristos” tarkoittaa parasta, ja ”kratein” valtaa. Yhdessä siis parhaiden valtaa.

Roope on nyt yksi heistä, parhaista. Jalkapalloilevan maailman aristokraatti.

Aristokraattista kulttuuria luonnehti usko oman kulttuurin ylivertaisuuteen. Esimerkkinä voidaan käyttää vaikka Spartan kaupunkivaltion tai Venetsian kulttuureja. Molemmille kävi sittemmin ohraisesti.

Ei ole kovin vaikea siirtää ajatusta tämän päivän italialaiseen jalkapalloon. Usko omasta ylivertaisuudesta on vankka, mutta osin katteeton. Kolme maailmanmestaruutta, hei!

Nähtäväksi jää, minkälaista hämmennystä kaukaa pohjoisesta tullut nuori jalkapalloaristokraatti saa aikaiseksi italialaisen jalkapallon primadonnien parissa. Tiedättehän nuo oopperoiden oikukkaat ja itserakkaat sopraanot?

Aristokraattisia riitasointuja ja maalinroiskeita odotellessa?