FutisMaailmassa on tällä hetkellä yksi konsolifutari. Ylivoimainen epeli, joka tekee Pro Evolution Soccerin lihaksi. Lähes luonnonlakien vastainen pelaaja.

Commodore 64 -lapsuudessa tietokonepelien muokkaaminen ei onnistunut tuosta vain. Siirryttyämme kehittyneempiin PC-peleihin, niin sanottuun Championship Manager -aikakauteen, tuli mahdollisuus muokata ja luoda uusia pelaajia. Nopeasti Manchester Unitedin riveissä pelasi piilokärkenä superjunnu nimeltä Pakarinen.

Fiktiivisille pelaajille oli mahdollista luoda nimen lisäksi uusiksi myös taidot. Yhtäkkiä minkä lie Runcornin riveistä napatulla janarilla oli uusi nimi, ja ennen kaikkea aivan uudet kyvyt.

Vaatimattomuus ei kaunistanut luodessamme kaverin kanssa omanimisille pelaajille taitoja asteikolla 1-20. Omia vahvuuksia korostettiin, ja vahvuuksia vähäteltiin.

”Mä olen aina ollut aika nopea, joten nopeudeksi voisi laittaa vaikka 17. Harhautteluun ja keskityksiin sama. Syöttöihin maksimiarvo 20, laukaukset vähän heikompia, ehkä 14. Viimeistely on huippuluokkaa, laitetaan siihen vaikka 18.” Ei ihme, että peliin syntyi pari hillittömän hyvää, lähes teini-ikäistä pelaajaa, jotka mättivät maaleja liukuhihnalta.

Mutta se oli leikkiä ja tietokonepelejä kaverin kanssa. Nykyisin oikea jalkapallo on huipulla entistä korkeampitasoista, kilpailu kovempaa ja tasoerot pienempiä. Vastaavanlaisia nuoria ja dominoivia pelaajia ei ole. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Taas väärin.

FC Barcelonan Lionel Messi on todistanut kaikki ennakko-odotukset vääriksi. Muut tekevät mitä osaavat, aika-avaruutta kummallisesti taivuttava argentiinalaistaituri tuntuu tekevän kentällä mitä haluaa.

Ulkopuolisen silmiin näyttää kuin Messi olisi jalkapallokenttien Neo, tuo Matrix-elokuvista tuttu supersankari, joka näkee maailman eri tavoin kuin me, ja kykenee toimimaan silmää nopeammin. Niinpä Messi on tällä kaudella lyönyt mahdottomalta tuntuneen vanhan ennätyksen.

Kaudella 1959-60 Real Madridin unkarilaistähti Ferenc Puskas mätti yhden kauden aikana käsittämättömät 49 häkkiä. Lähinnä tietokonepeleistä tuttuja lukemia, sanoisin. Viime lauantaina vasta 23-vuotias Messi räppäsi kauden 50. maalinsa! HIllitöntä tykitystä, kliinistä viimeistelyä.

Toki Messin taustalla ja vierellä on maailmanluokan pelimiehiä, kuten Xavi, Andres Iniesta, Pedro ja David Villa vain muutamia mainitakseni, mutta se ei vähennä lainkaan nuoren argentiinalaisen saavutusta. Erityisesti kun välillä on tuntunut siltä, että muu joukkue lähinnä odottaa Messin tekevän taikojaan, ja ratkaisevan yksinään pelin. 

Silkkaa konsolifutista?Linkit:

Messi sets new record in La Liga: 50 goals in single season (Totalbarca.com, 24.4.2011)